Universitetsavisa banker på hos

Tony Ryan

Yrke: Post.doc.-stipendiat
Alder: 43 år
Bor: Bromstad

Han kalles bare Tony, men døpenavnet er Anthony William og etternavnet er Ryan - i likhet med hos 26 000 andre irer. Han kommer fra en liten by på vestkysten av Irland. Det bor 6000 mennesker i Tuam, og byen har to katedraler og 36 puber.
- Som ungdommer brukte vi å teste hverandre på hvem som kunne huske flest pubnavn. Jeg husker fortatt de fleste. Vil du høre, spør Tony.

Tony har daglig tilhold i idylliske Heggdalen sammen med resten av personalet på Trondhjem biologiske stasjon. Han kom til Norge i juli 1996, og visste lite om Norge på forhånd. Etter at han var ferdig med doktorgraden på «populasjonsgenetikk» (blant klatremus!) ved National University of Ireland i Dublin, hadde han vært i Italia i et års tid, før kursen gikk nordover. Verken han eller hans italienske samboer hadde vært på våre trakter før, og han innrømmer at hjertet sank i brystet etter hvert som de kjørte bil nordover langs E6.
Bare småplasser, en og annen bensinstasjon, eller mil etter mil med øde skoger og svart asfalt. - Det så ikke lovende ut, og stemningen i bilen var laber. Helt til vi kom til Heimdal, startet på Okstadbakken og så Trondheim i all sin prakt under oss. Da steg humøret. Endelig en ordentlig by. Siden har jeg skjønt at E6 ikke går gjennom tettstedene, men utenfor. Det var det ingen av oss som visste den gangen.
 - Om Trondheim har svart til forventningene? Tja. Det mest skuffende er at det ikke er så kaldt her som jeg hadde håpet. Jeg trodde dere hadde reale vintre med masse kuldegrader og snø. Det er det ikke alltid, og det er synd. For jeg er en hund etter å gå på ski. Cross country, vel å merke.
-  Du snakker godt norsk etter bare et par år?
- Både jeg og samboeren har gått språkkurs på Dragvoll. Kurset var bra, det, men det med trønderdialekten er ikke helt enkelt. Det gikk 18 måneder før jeg skjønte at «dere» var det samme som «dokker».
Pengene Tony arbeider for, er EU-midler, og prosjektet er å kartlegge kålmulens vandringer i havet. For å kunne skaffe seg rede på hvilke stammer som vandrer hvor, eller hvilket slektskap det er mellom ulike populasjoner, bruker Tony DNA-analyser. Engasjementet ved NTNU går ut i april år 2000, og da er den unge iren klar for oppbrudd.
- Jeg liker å bli kjent med andre kulturer, og å se nye steder. Om det byr seg en mulighet, kan det hende jeg blir. Kanskje jeg reiser hjem til Irland. Hvem vet? Det kommer an på om det finnes jobber. Til tross for alt snakk om Tiger-økonomien på den grønne øya, er det fortsatt flere søkere til lærerjobber enn det er elever i klassen , sier Tony Ryan.

EINAR MYRENGET

forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt