Teleavtale skal spare millioner

Minst 24 millioner kroner innspart over en femårs-periode, etter ny avtale mellom NTNU og Telenor.

Til NTNUs telesentral er tilknyttet rundt 10 000 telefonapparater. Bruken av disse kostet institusjonen for bare tre år siden omtrent 20 millioner kroner i året. Men teletjenester har blitt billigere, og årsutgiftene er nå ned i 12 millioner.
Dette er likevel ikke nok for de som steller med materialforvaltning og informasjonsteknologi ved universitetet. De har fått blod på tann: Utgiftene skal ytterligere reduseres, og en fem-årsavtale som nylig ble inngått mellom NTNU og Telenor Bedrift, skal sørge for en årlig innsparing på 4-5 millioner kroner. Avtalen omfatter bruk av fastapparater og mobiltelefoner, tellerskritt og fibersamband mellom lokalitetene, og alt vedrørende telesentralen.

Verdt 50 millioner

For Telenor ligger verdien av avtalen et sted rundt 50 millioner kroner, og selskapet anser NTNU som en av sine aller viktigste kunder.
- Et prosjekt i beste Orgut-ånd, sier en fornøyd MA-sjef, Ragnar Møller, som mener at avtalen har potensial til enda større innsparinger, når det gjelder teknologiutvikling.
Etter at monopolet ble oppløst for noen år siden, har NTNU kjøpt teletjenester fra flere hold. Men MA-avdelingens Ragnar Møller og IT-avdelingens nettsjef, Roar Aspli, som har samarbeidet om å få fram denne avtalen, er ikke i tvil om at det er mest å hente på å ha én leverandør.
- Avtalen skal gi oss tilgang på markedets beste teknologi til markedets beste priser, sier de.

Rett i fakultetskassa

For Møller er dette prosjektet et bevis på at Orgut-tankegangen har livets rett. - Innsparingen skal komme fakultetene direkte til gode. Så kan de bruke pengene til noe faglig! Kontraktformen ligger i Forsyningsprosjektet, og det er fint at Orgut har gitt oss en mulighet for å få dette fram i lyset, sier han.
Sintef, Høgskolen i Sør-Trøndelag og Studentsamskip-naden, alle medeiere i eller brukere av NTNUs telefonsentral, vil få tilbud om å tiltre avtalen.
 

 
 
Billigere telefon også privat?

Det er 3-400 registrerte mobiltelefoner ved NTNU. I tillegg kommer et ukjent antall apparater som er registrert på privatpersoner, men hvor regninga blir betalt av NTNU. For universitetets telefoner gir avtalen nå refusjon på 1500 kroner pr. nytt innkjøpt apparat - det vil si gratis apparat hvis det er av de rimelige. Abonnementsavgiften er 450 kroner året, og det vil koste kr. 1,25 pr. minutt å ringe til en fasttelefon og kr. 0,66 å ringe til en annen mobiltelefon med Telenor-abonnement. 0,66 blir også minuttprisen fra en av NTNUs fasttelefoner til en Telenor mobil.
Ragnar Møller vil nå se på mulighetene for at NTNU-ansatte også privat skal kunne få glede av avtalen. Da tenker han i særlig grad på kjøp og bruk av mobiltelefon. - Slikt går ikke uten videre an i staten, men vi vil vurdere muligheten for å opprette noe som likner på et «interessekontor», organisert uavhengig av NTNU, sier han.

LISA OLSTAD


forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt