Idrettsforskere ved NTNU:

- Fri og bevare oss for barneidretten!

Norsk barneidrett ekskluderer de som  trenger den mest.

Den organiserte barneidretten i Norge står på mange måter sterkt. I årsklassene under 12 år er hele 80 prosent av ungene med i ett eller annet idrettslag under Norges idrettsforbund (NIF). Men etter fylte 12 faller mer enn halvparten fra. - Barneidretten er sterkt ekskluderende, sier Hermundur Sigmundsson. Han er  post.doc.-stipendiat ved Idrettsvitenskapelig institutt, NTNU, og forsker på barns motoriske utvikling - og beklager det store frafallet i norsk barneidrett.
Det gjør ikke hans instituttkollega, amanuensis Jan Erik Ingebrigtsen. - For en hel del unger kan det være minst like bra å slippe idrettens konkurranseopplegg. En kan like gjerne se det som et problem at mange deltar for lenge, og får for mange negative opplevelser, er hans klare oppfatning.
Men det grunnleggende synet på norsk barneidrett deler de to forskerne: Den lever på ingen måte opp til sine erklærte verdier. Den er verdimessig tilpasset de motorisk flinke og konkurranseorienterte; og den tar ikke vare på de som trenger den mest.

Når medaljene lokker

Nylig meldte et helt jentehåndballag på Stjørdal kollektiv overgang til ny klubb og krets, visstnok etter press fra ambisiøse foreldre. Historien vakte en viss lokal oppsikt, men er på ingen måte enestående. Når gull og divisjonsopprykk lokker, er det mangt et idrettslag som glemmer syttendemaitalene, allsidigheten og moroa - og sin funksjon som sosialiserende faktor i lokalsamfunnet. Da blir leken blodig alvor, og det er slett ikke uvanlig at presset  like mye kommer fra stolte foreldre og medaljekåte trenere, som fra ungene selv.
Så får ungene beskjed om å øke treningsdosene, og de av dem som ikke er udelt motivert til å stille i hallen både før og etter skoletid, pluss konkurrere i de fleste helger, får fort fornemmelsen av at de kanskje ikke er så ønsket på laget lenger. Og slutter. Eller de holder på en stund, til de blir utslitt og utbrent og luta lei - og slutter, de også.
Det gjør også de ungene som aldri har fått det helt til. De som armer og bein går i krøll for, og som aldri noen gang er i nærheten av å få ballen i nettet, bryte målsnora eller smelle flathanda først i bassengkanten. For de passer slett ikke inn, og det merker de fort.

De klossete barna

Det er disse siste, de med grovmotoriske problemer, som er Sigmundssons hjertebarn. At de prestasjonsflinke slutter med organisert idrett, finner han beklagelig, men de klarer seg alltids. «Clumsy children», som de heter i forskningsterminologien, klarer seg derimot dårlig. Det er unger som har store problemer med å utføre motoriske ferdigheter de normalt burde ha på sitt alderstrinn, og de utgjør rundt seks prosent av alle norske barn. Forskning, også Sigmundssons egen, viser at disse barna får en rekke tilleggsproblemer. Klossete unger takler den praktiske hverdagen dårligere enn andre. Det gjør dem mer utsatt for mobbing, og skaper generell utrygghet, dårlig selvbilde og manglende mot til å prøve nye utfordringer. Dette kan i sin tur gi problemer med konsentrasjon og kognitiv læring. Klossete unger som ikke får hjelp, vil ofte ha problemer hele livet, og får generelt dårligere helse enn de med grovmotorikken i orden.
- Det klossete unger trenger, er å få mye variert bevegelseserfaring og muligheter til å drive med både fin- og grovmotoriske aktiviteter. De bør hoppe og sprette, klatre og springe, kaste ball og hoppe tau og stupe kråke. I barnehagen, på skolen, hjemme og i nærmiljøet. Her kunne barneidretten virkelig gjort noe godt, i samarbeid med andre arenaer. Men de fleste klossete barn begynner aldri med organisert idrett. Og de som begynner, ekskluderes fordi de ikke er flinke nok, sier Sigmundsson.

Voksenstyring passiviserer

Det er her Jan Erik Ingebrigtsen sier takk og pris. Mens Sig-mundsson tror det er mulig å organisere norsk barneidrett på en annen og bedre måte, har Inge-brigtsen mindre tillit til utviklingspotensialet her. - Særforbundene presses av internasjonale forbund, og kvalitet, prestasjoner og penger er jo så målbare resultater. Jeg har ingen tro på at prestasjonspresset i barneidretten vil avta nevneverdig, sier han.
Så veldig om å gjøre med institusjonalisert barneidrett synes han heller ikke det er.
- Trenger barn de stramme rammene barneidretten drives innenfor? spør han. - Trenger de mindre spontanitet og mer formalisert konkurranse? Trenger de oppdeling i alder og kjønn? Og trenger de all denne voksenstyringen?
For jo mer barns aktiviteter blir styrt av de voksne, jo mindre fysisk bevegelse blir det ofte av det, det er slått fast av mer enn én forsker. I motsetning til når ungene organiserer leiken og aktivitetene selv. Nå har det likevel mye for seg at foreldre og barn gjør ting sammen; men heller enn at foreldre bruker tida på å kjøre ungene sine til og fra alle mulige treninger som ledes av andre voksne, bør de selv leke og være fysisk aktive sammen med barna. ? Løkkefotball og bærturer kan være minst like bra som organisert trening, mener Jan Erik Ingebrigtsen.
 

LISA OLSTAD
 


forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt