NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Teknisk ansvarlig:
Kenneth Aar

 
NTNU-PC'er brukt til piratkopiering

Datamaskiner ved NTNUs PC-lab'er er blitt brukt til storstilt
piratkopiering. Misbruket skjedde ved SVT-fakultetet. Etter intens og langvarig jakt i fjor sommer, lyktes det IT-ansvarlige å avsløre piraten. Forholdet ble anmeldt og etterforsket av politiet.


- Han var god til å skjule sine spor, sier seksjonsleder Odd Knudsen om mannen, som hadde rigget opp PC'ene til å formidle salg av dyr programvare over hele kloden. Mannen var ikke student, men hadde fått lånt adgangskort og bruker-ID gjennom bekjente.

Skal en nettleverandør oppgi en brukers navn og adresse på politiets
forlangende? Økokrim og Telenor er fullstendig uenige. Høyesterett skal ta stilling til dette i desember. Etterforskninga av NTNU-piraten er stilt i bero til kjennelse er avsagt.

Er nettleverandører pliktig å oppgi identiteten til brukere som er involvert i kriminell virksomhet? Høyesterett får problemstillingen til behandling på slutten av året.

Datamaskiner ved NTNUs datalab'er er blitt brukt til piratkopiering i stor stil. Datakonsulentene ved SVT-fakultetet oppdaget misbruket i mai i fjor. En intens piratjakt ble iverksatt da man oppdaget misbruket. Etter en langvarig jakt oppnådde man til slutt å avdekke forøverens såkalte IP-adresse. Men da NTNU gikk til Telenor for å få oppgitt navn og adresse som lå bak den elektroniske adressen, nektet nettleverandøren Telenor Nextel å gi fra seg disse opplysningene. Saken ble anmeldt til politiet. Den rettslige behandlingen er imidlertid stilt i bero, i påvente av en prinsipiell avklaring fra Høyesterett.

Telenor Nextel og Økokrim er nå motparter i en sak som kommer opp for Høyesterett i desember. Det er to saker som er berørt. Den ene involverer barneporno, den andre dataangrep på bedrifter. Disse, og liknende saker, har gjort at Økokrim nå søker rettslig medhold i at når politiet ber om det, skal nettleverandørene være pliktige til å oppgi brukeridentiteten til personer som er mistenkt for datakriminalitet.


TORE OKSHOLEN
Les mer om denne saken:
Tatt på fersken
-Unngå tempotap
-Personvern først