NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Et skrekkscenario

9. oktober i fjor oppsto en eksplosjonsbrann i kjemiblokk II på grunn av en elektrisk feil. Hendelsen blir nå brukt i bevisstgjøringen rundt År-2000-problemene.

Årsaken til brannen i kjemiblokk II var et «blink», et meget kortvarig brudd på strømnettet, som medførte at sikringen til ventilasjonsanlegget gikk. Dermed stoppet avtrekket i et skap hvor det pågikk forsøk, og det samlet seg opp eksplosjonsfarlige gasser. I rommet sto også et varmeskap som ikke var eksplosjonssikret. I det termostaten til varmeskapet koplet seg inn, oppsto en liten gnist som antente gassen. Det ble en voldsom eksplosjon og rask utvikling av en brann som raserte hele rommet på kort tid. Heldigvis var det ikke folk i laboratoriet, og ingen personer kom til skade. Eksplosjonen skjedde på dagtid og ble derfor oppdaget med det samme. Dermed kom også slukningsarbeidet raskt i gang, og brannen ble avgrenset til det ene laboratoriet.

Denne historien bruker nå brannvernleder Geir Lunde som et eksempel på sårbarhet i forbindelse med beredskapen til år 2000. Den viser i første rekke hvor lite som skal til for at alvorlige ulykker kan oppstå. Det er ikke første gang at elektriske feil har ført til branner ved NTNU. Den mest dramatiske var da loftet i kjemiblokk II brant ut i 1997. Erfaringen viser også at uregelmessighet i spenning og såkalte «blink» representerer større farer enn langvarige strømbrudd.
 

Les også: Godt rustet
Les også: Hvor sårbare er vi?
Les også: Stanser laboratorieforsøk