Finn ut hva som interesserer deg og dyrk det!
Dette studiet tar ikke lenger opp nye studenter
Psykologi
Psykologi
Etter endt studium oppnår du graden cand.psychol., som gir deg rett til å søke om autorisasjon som psykolog. Denne prosessen kan du lese mer om under.
Kompetansen som psykolog er etterspurt i arbeidslivet. Psykologer arbeider innenfor et bredt felt i samfunnet, først og fremst i helse- og sosialsektoren, skoleverket og med arbeid og attføring.
Hvor arbeider psykologer?
Psykologer arbeider innen psykisk helsevern for eksempel ved
- sykehus
- psykiatrisk sykehus
- poliklinikk
- PP-tjenesten
- helsestasjon
- barnevernet
- privat praksis
Du kan også jobbe hos
- Folkehelseinstituttet
- Sosial- og helsedirektoratet
- Helsetilsynet
- kommune og skoleverket
- NAV (med sykemeldte, arbeidsledige, jobbsøkere og uføretrygdede)
I tillegg kan du jobbe med undervisning og forskning eller som konsulent innen organisasjons- og ledelsesutvikling.
Om autorisasjon som psykolog
Autorisasjon som psykolog
Etter at du har bestått alle emner på profesjonsstudiet i psykologi, får du tildelt graden cand.psychol., som i Norge danner grunnlag for autorisasjon som psykolog. Graden alene er ikke nok for å kunne praktisere som psykolog. Du må i tillegg få offentlig godkjenning fra Helsedirektoratet.
Forenklet søknadsprosess:
Så snart instituttet får beskjed fra eksamenskontoret om at du har bestått alle emner i graden, vil dette bli meldt inn via Altinn. Du vil få en e-post med informasjon om å betale et gebyr. Når gebyret er betalt, får du autorisasjonen din, gitt at det ikke er forhold som hindrer at du kan bli autorisert.
Etter at gebyret er betalt, kan du selv søke deg opp i Helsepersonellregisteret (HPR) for å sjekke at autorisasjonen er i orden. I HPR finner du da ditt HPR-nummer/ID-nummer.
Det blir ikke sendt bekreftelse på autorisasjon per e-post eller post. Bekreftelse på autorisasjon/lisens er kun synlig i HPR.
Karrieretjenesten og NTNU Bridge (krysspublisert)
Karrieretjenester – hva kan du, hva vil du, hva nå?
NTNU Karriere tilbyr webinarer, kurs, workshops og nettressurser. Bli mer bevisst din kompetanse og hvordan den kan brukes i arbeidslivet. Få større trygghet i utdannings- og karrierevalg, og forbedre dine jobbsøkerferdigheter.
Utdannelse og jobbmuligheter
9000 studenter som ble uteksaminert mellom 2019-2021 har fortalt hvordan det har gått med dem etter studiene på NTNU. Les om NTNUs kandidatundersøkelse.
Praksisplasser og jobber
NTNUs studenter er svært attraktive for arbeidslivet. Det lønner seg å komme i kontakt med arbeidslivet før studiene er ferdig. NTNU Bridge kobler NTNU-studentene og arbeidslivet i samarbeid om tema til oppgaver, praksisplasser og jobber.
Bruk NTNU Alumni-nettverket
NTNU Alumni vil være nyttig for deg som student og videre gjennom hele din karriere. Du kan dra nytte av tidligere studenters erfaringer og få innblikk i arbeidslivet nasjonalt og internasjonalt.
Hva sier tidligere studenter?
Hva sier tidligere studenter?
Ressurspublisering
Finn ut hva som interesserer deg og dyrk det!
Navn: Sigrid Bang
Studieretning: Profesjonsstudiet i psykologi
Arbeider som: Psykolog og mekler ved familievernkontoret i Trondheim
Jeg opplever at de kliniske fagene har vært avgjørende for god klinisk praksis.
Hva jobber du med?
Jeg jobber i dag som psykolog og mekler ved familievernkontoret i Trondheim.
Hva er det beste ved jobben din?
Det beste med jobben er å møte så mange ulike mennesker på ulike steder i livet. Vi er et lavterskeltilbud hvor du ikke trenger henvisning. Dette sammen med den obligatoriske meklingsordningen gjør at vi kommer i kontakt med et bredt spekter av befolkningen.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Jeg fortsatte i jobben etter endt hovedpraksis. Det ble en glidende overgang mellom studie og arbeidslivet, noe som var en fordel både for meg og arbeidsgiver.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Jeg benytter mye av den generelle kunnskapen som jeg tilegnet meg under studiet i min arbeidshverdag. Mer spesifikt får jeg bruk for mye utviklingspsykologi, biologisk psykologi, kognitiv- og sosialpsykologi. Jeg opplever at de kliniske fagene har vært avgjørende for god klinisk praksis.
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Jeg hadde flere verv og deltidsjobber under studietiden. Blant annet var jeg med i fagkomitéen, jobbet som flyvertinne i SAS og som miljøterapeut ved spesialpost tre ved St.Olavs hospital avdeling Østmarka. Jeg opplevde at det var positivt at jeg var erfaren i arbeidslivet da jeg var i søknadsprosessen for fast jobb. Videre opplevde jeg mye personlig utvikling i arbeidet med verv og deltidsjobber, noe jeg tar med meg både som kollega og terapeut.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Finn ut hva som interesserer deg og dyrk det! Det vil gjøre studiehverdagen lettere og morsommere, i tillegg til at det vil gjøre det enklere å lykkes med det du ønsker å oppnå.