Engasjer deg i det som engasjerer deg!
Dette studiet tar ikke lenger opp nye studenter
Psykologi
Psykologi
Etter endt studium oppnår du graden cand.psychol., som gir deg rett til å søke om autorisasjon som psykolog. Denne prosessen kan du lese mer om under.
Kompetansen som psykolog er etterspurt i arbeidslivet. Psykologer arbeider innenfor et bredt felt i samfunnet, først og fremst i helse- og sosialsektoren, skoleverket og med arbeid og attføring.
Hvor arbeider psykologer?
Psykologer arbeider innen psykisk helsevern for eksempel ved
- sykehus
- psykiatrisk sykehus
- poliklinikk
- PP-tjenesten
- helsestasjon
- barnevernet
- privat praksis
Du kan også jobbe hos
- Folkehelseinstituttet
- Sosial- og helsedirektoratet
- Helsetilsynet
- kommune og skoleverket
- NAV (med sykemeldte, arbeidsledige, jobbsøkere og uføretrygdede)
I tillegg kan du jobbe med undervisning og forskning eller som konsulent innen organisasjons- og ledelsesutvikling.
Om autorisasjon som psykolog
Autorisasjon som psykolog
Etter at du har bestått alle emner på profesjonsstudiet i psykologi, får du tildelt graden cand.psychol., som i Norge danner grunnlag for autorisasjon som psykolog. Graden alene er ikke nok for å kunne praktisere som psykolog. Du må i tillegg få offentlig godkjenning fra Helsedirektoratet.
Forenklet søknadsprosess:
Så snart instituttet får beskjed fra eksamenskontoret om at du har bestått alle emner i graden, vil dette bli meldt inn via Altinn. Du vil få en e-post med informasjon om å betale et gebyr. Når gebyret er betalt, får du autorisasjonen din, gitt at det ikke er forhold som hindrer at du kan bli autorisert.
Etter at gebyret er betalt, kan du selv søke deg opp i Helsepersonellregisteret (HPR) for å sjekke at autorisasjonen er i orden. I HPR finner du da ditt HPR-nummer/ID-nummer.
Det blir ikke sendt bekreftelse på autorisasjon per e-post eller post. Bekreftelse på autorisasjon/lisens er kun synlig i HPR.
Karrieretjenesten og NTNU Bridge (krysspublisert)
Karrieretjenester – hva kan du, hva vil du, hva nå?
NTNU Karriere tilbyr webinarer, kurs, workshops og nettressurser. Bli mer bevisst din kompetanse og hvordan den kan brukes i arbeidslivet. Få større trygghet i utdannings- og karrierevalg, og forbedre dine jobbsøkerferdigheter.
Utdannelse og jobbmuligheter
9000 studenter som ble uteksaminert mellom 2019-2021 har fortalt hvordan det har gått med dem etter studiene på NTNU. Les om NTNUs kandidatundersøkelse.
Praksisplasser og jobber
NTNUs studenter er svært attraktive for arbeidslivet. Det lønner seg å komme i kontakt med arbeidslivet før studiene er ferdig. NTNU Bridge kobler NTNU-studentene og arbeidslivet i samarbeid om tema til oppgaver, praksisplasser og jobber.
Bruk NTNU Alumni-nettverket
NTNU Alumni vil være nyttig for deg som student og videre gjennom hele din karriere. Du kan dra nytte av tidligere studenters erfaringer og få innblikk i arbeidslivet nasjonalt og internasjonalt.
Hva sier tidligere studenter?
Hva sier tidligere studenter?
Ressurspublisering
Engasjer deg i det som engasjerer deg!
Navn: Kristin Ragnarsdottir
Utdanning: Profesjonsstudiet i psykologi
Arbeider som: Kommunepsykolog i Kvæfjord kommune
Det er veldig givende å ha en så betydningsfull rolle i kommunen og i folks liv.
Tidligere relevante jobber
- Lofoten og Vesterålen Familievernkontor
- Blakstad Sykehus
Hva jobber du med?
Nå jobber jeg som kommunepsykolog i en herlig kommune sør i Troms. Jeg jobber med alle aldersgrupper, individuelt og i gruppe. Jeg får også være med å prege kommunen på systemnivå og drive med forebygging av psykiske helseplager.
Hva er det beste ved jobben din?
Det beste med jobben er alle de flotte kollegaene mine og alle de fine menneskene jeg har samtaler med. Det er veldig givende å ha en så betydningsfull rolle i kommunen og i folks liv.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Jeg hadde hovedpraksis på familievernkontoret i Levanger. Uten denne praksisen hadde jeg kanskje ikke fått jobben på familievernkontoret i Lofoten og Vesterålen, og uten den jobben hadde jeg ikke møtt min samboer og far til mitt barn, som da er kvæfjærding og billetten til den jobben jeg har i dag.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Kompetansen jeg fikk på NTNU danner hele grunnlaget for mitt virke som psykolog. Jeg har erfart at jeg kan masse og at jeg har en solid grunnutdanning.
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Jeg hadde jobb på Blakstad sykehus i feriene ved siden av studiene og hadde noen studentassistent-jobber på NTNU. Jeg var også frivillig i Redd Barna som var viktige ingredienser for veien videre, sammen med hovedpraksisen fra studiet.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Engasjer deg i det som engasjerer deg! Og ikke vær redd for å søke jobb i distriktene, der får man mye ansvar og erfaring.