Om oss

Om oss

Nasjonalt senter for forskning på vareproduksjon ble formelt åpnet 4. mai 2017.

MANULAB - Kick-start for senterets virksomhet

Forskningsrådet tildelte i juli 2017 en bevilgning på 100 mill. kroner til MANULAB - en ny infrastruktur for forskning på vareproduksjon. Den nye forskningsinfrastrukturen plasseres på flere lokasjoner enn Gjøvik – nemlig Oslo, Trondheim og Ålesund. Fakultet for ingeniørvitenskap ved Institutt for vareproduksjon og byggteknikk blir navet i den satsingen. Det blir utstyr på alle fire steder, men disse skal knyttes sammen slik at det fungerer som en felles virtuell lab. Det skal gjøres med kameraer, sensorer og Internett of Things-funksjonalitet.

Neste fase:

Neste fase består i å tilsette prosjektleder, hvis prioriterte oppgaver er å

  • etablere det formelle avtalegrunnlaget for medlemsorganisasjonene, og fastlegge modell for organisering og arbeidsmetoder
  • knytte medlemmene sammen gjennom direkte kontakt, workshop og arbeidsmøter
  • materialisere de anbefalingene som framkom i workshop ved åpningen av senteret

 

Nyheter

Nyheter

Nytt forskningssenter åpnet

Nasjonalt senter for forskning på vareproduksjon ble torsdag offisielt åpnet ved NTNU i Gjøvik. Dette er startskuddet på et tettere nasjonalt samarbeid mellom forskningsmiljøer og industri på vareproduksjonsfeltet i Norge.


Høytidlig snorklipping utført av dekan ved Fakultet for økonomi Monica Rolfsen, instituttleder Torbjørn Skogsrød, viserektor ved NTNU i Gjøvik, Jørn Wroldsen, og prodekan for forskning ved Fakultet for ingeniørvitenskap, Asbjørn Rolstadås.
Alle foto: Kenneth Kalsnes.

– Norsk vareproduksjon er i medvind. Vi skal og vil bli en viktig aktør i utviklingen av nasjonalt næringsliv, med fokus på framtidas vareproduksjon, sa viserektor Jørn Wroldsen under åpningen.

Det tverrfaglige senteret skal koordinere og styrke grunnforskning innen vareproduksjon. Senteret skal ledes fra NTNU i Gjøvik, og innebærer et tett samarbeid med SINTEF, nasjonale bedrifter og industri, samt relevante fagmiljøer fra andre høgskoler og universiteter i Norge.

– Viktig for norsk industri og næringsliv

John Vigrestad (bilde), avdelingsdirektør i Norges forskningsråd, mener senteretableringen er både viktig og riktig for norsk industri og næringsliv.

– Dere sitter på kunnskap og kompetanse som veldig mange trenger for å lykkes med produksjon.

– Oljeindustrien klarer ikke lenger levere den verdiskapingen vi har vært vant til. Vi må finne nye løsninger. Det ligger mye forskning bak produktene og løsningene industrien benytter. Dere sitter på kunnskap og kompetanse som veldig mange trenger for å lykkes med produksjon. Forskningsrådet setter pris på etableringen av dette senteret, sa Vigrestad.

Til den formelle åpningen kom blant andre Svein Terje Strandlie, administrerende direktør i SINTEF Raufoss Manufacturing, en av partnerne i senteret.

–  Kompetanse er grunnbjelken for å kunne ta markedsandeler innen vareproduksjon i internasjonalt, og senteråpningen her i dag skal lage ringer i vannet for den industrien vi skal skape i framtida. Sammen med NTNU vil vi være en del av innovasjonsmotoren for industri-Norge, sa Strandlie.

Les omtale av senteret i Universitetsavisa:

Åpner nytt nasjonalt senter på Gjøvik

Les pressoppslaget i Oppland Arbeiderblad da Forskningsrådets vedtak ble kjent:

 – Noe av det viktigste som har skjedd i NTNU Gjøviks historie