Universitetsrådet: Bruk penger i utlandet

Universitetsrådet foreslår i en uttalelse til Stortingets finanskomite at det bevilges 100 millioner kroner over statsbudsjettet til innkjøp av avansert vitenskapelig utstyr fra utlandet. Samtidig går rådet inn for at det bevilges 50 millioner årlig til å finansiere studie- og forskningsopphold og universitetssamarbeid med institusjoner i utlandet.

Bakgrunnen for rådets uttalelse er regjeringens forslag til instramming i statsbudsjettet for å unngå overoppheting av norsk økonomi. Universitetsrådet har forståelse for at også sektoren høgre utdanning og forskning må ta sin del av innstrammingene, men uttaler frykt for at den foreslåtte ekstra reduksjonen kan bryte den langsiktige kompetanseoppbyggingen som skal sikre framtidig konkurranseevne. Regjeringens forslag til kutt vil få konsekvenser som at ungdom under utdanning ikke vil få plass ved planlagte hovedfagsstudier samt at forskningen vil rammes hardt, skriver rådet. Hvis den stramme linjen blir opprettholdt, kan imidlertid spesielle tiltak i utlandet begrense skadevirkningene for forskning og utdanning, - uten at det øker pengeflommen i norsk økonomi.

Forskningsrådet og universitetene er enige om at det mangler avansert vitenskapelig utstyr for 500-600 millioner kroner. Dette er utstyr som for en stor del ikke produseres her i landet. Det er derfor mulig å foreta en fornyelse uten press på den innenlandske økonomien, og universitetsrådet foreslår en bevilgning til innkjøp av avansert vitenskapelig utstyr fra utlandet på 100 mill. for 1997.

Universitetsrådet viser videre til at kjøp av studieplasser og forskningsopphold i utlandet kan være en god løsning for internasjonale fagområder. Det er et latent behov for å sende doktorgradsstudenter og unge forskere til ledende utenlandske institusjoner for kortere perioder (6-12 måneder). Rådet foreslår derfor at Stortinget bevilger 50 millioner kroner per år til et tidsbegrenset program for kompetanseoppbygging i utlandet.




Olav Gorseth