Markerer antirasistiske soner

Under et møte på TMV-festivalen i juni oppfordret rektor Emil Spjøtvoll en gruppe studenter til å arbeide videre med å gi begrepet Antirasistisk Sone et konkret innhold. Nå er resultatet klart, og onsdag 11. desember inviterer ISFiT, Arbeidsgruppa for antirasistisk sone (AGAS) og Fredsdagene til et samordningsmøte om slike soner.

I hele høst har AGAS jobbet med å utarbeide et utkast til hva som kan gjøre universiteter og høgskoler til antirasistiske soner. De har tatt utgangspunkt i artikkel 2,6 i FNs menneskerettighetserklæring som sier at undervisning blant annet skal "fremskynde forståelse, toleranse og vennskap mellom nasjoner, rasemessige eller religiøse grupper." AGAS mener at dersom begrepet antirasistisk sone skal ha mening, så må det gjenspeiles i universitetenes og høgskolenes primære virksomhet; i utdanning og forskning.

- Vi foreslår konkrete undervisningstiltak for å fremme antirasistisk kompetanse og vil forbedre integrering gjennom fadderordninger, kontaktforum og integreringsbaser, forteller en av medlemmene, Kai Størdal Totner. Han forteller også at flere politiske partier er positive til ideen.

Vil du vite mer om arbeidet med Antirasistiske soner, så møt opp i Suhm-huset (ved Vitenskapsmuseet) onsdag 11. november, klokka 18.00. Der overrekkes AGAS forslag til undervisningsinstitusjonene, og de tidligere rektorene Ole Mjøs (UiTø) og Karsten Jakobsen (NTNU) holder innledninger før det blir debatt omkring spørsmålet.




KJERSTI T. MORSTØL