NTNU i 100 til 1000 års-feiringen

Fra tradisjonelle "Kursdager" på Gløshaugen i januar til konferanse om lindrende behandling ved Det medisinske fakultet i desember. Og midt imellom omlag 100 andre seminarer, utstillinger, bokutgivelser, festivaler, konserter og andre arrangement. Slik skal NTNU markere Trondheims store jubileumsår.

Universitetets bidrag til 1000 års-feiringen er en imponerende mengde arrangement som skal gi festen innhold. Mye spennende fag og formidling, og litt underholdning. Slik kan den lange lista kort oppsummeres.

Når trønderen våkner...

I vel ett år har en komité, under navnet NTNU 97', vært i sving for å koordinere de mange ulike tiltakene. Så langt har komiteen samlet inn opplysninger om over 100 ulike tiltak som involverer NTNU-miljøer eller NTNU'ere. Komiteens leder, rådgiver Kirsti Schei, har faktisk fått de aller fleste innspillene i løpet av de siste ukene:

- Trønderne er jo trege i starten, men du verden hvor oppfinnsomme og engasjerte vi kan bli når vi først våkner, fastslår Schei.

- Noen av tiltakene vi har registrert er fagkonferanser som uansett ville blitt arrangert neste år, men det er også opplagt at mange arrangører har valgt Trondheim som møtested nettopp på grunn av byjubileet. Lista domineres uansett av tiltak som er designet spesielt for 1000 års-feiringen, forteller hun.

Med seg i NTNU 97'-komiteen har Schei professor K.Gunnar Götestam, seksjonsleder Solveig Bjørkøy, senterleder Audun Dybdahl, overing. Jan Sætherhaug og avd.leder Jan Erik Kaarø. Etter søknader fra de ulike arrangørene har komiteen foreslått at NTNU setter av et budsjett på tre millioner kroner til deltagelsen i Tusenårs-jubileet. Aktivitetene som er ført opp i budsjettet er flerfaglige. De har et allmennrettet aspekt, er åpne for publikum og vil alle bidra til å profilere NTNU på en positiv måte mot byens befolkning. Budsjettforslaget skal behandles i Kollegiet før jul.

Satser på trøndelagsutstillingen

Det største og dyreste enkelt-tiltaket vil bli Trøndelagsutstillingen på Nidarø, som varer fra 28.mai til 8.juni. Utstillingen som totalt vil dekke et areal på 40.000 kvm., skal omfatte alt det beste av hva landsdelen kan by på. Til å pønske ut NTNUs bidrag er det her oppnevnt en egen prosjektleder (Toril W. Frihagen) og nedsatt en prosjektgruppe. Lista legges høyt, for ennå går det frasagn om den forrige Trøndelagsut- stillingen for 67 år siden, i 1930.

- En del spennende ideer er kommet på bordet, men jeg tar gjerne imot flere. Vi må markere oss med en utstilling som får publikum til å stoppe opp, for det vil helt sikkert bli hard kamp om oppmerksomheteng, understreker Frihagen.

Idérike bør melde seg snarest mulig, for tidlig i januar må NTNU-konseptet være klart hvis man skal rekke å bygge opp en skikkelig paviljong til i mai. Hoved-inngangsporten til Trøndelags-utstillingen vil trolig bli tegnet av en NTNUer. Det er også klart at Senter for bygdeforskning skal arrangere utstilling og konferanse med tema "Bioteknologi og mat". Denne aktiviteten vil inngå i "Trøndersk landbruk".

Parallellt med Trøndelagsutstillingen vil også "Jubileumsfestuka" gå av stabelen. Dette regnes som hovedarrangementet under hele jubileet. Her har NTNU forpliktet seg til å delta med fem markedsboder den 5.juni. Denne dagen er i sin helhet viet "kunnskapsbyen".

Studenter i telt

Et annet fyrtårn i 1000 års-feiringen blir selvfølgelig ski-VM. Flere av NTNU-tiltakene er direkte knyttet opp mot det som skal foregå i Granåsen. Blant annet har samtlige linjeforeninger gått sammen om et prosjekt kalt Universkiteltet. VM-komiteen har gitt studentene tillatelse til å sette opp et 250 kvm. stort telt like ved skistadion. Teltet skal bli varmestue for en samlet studentkoloni i Granåsen. Det planlegges også konserter og teatersport inne i teltet, mens det utenfor skal rigges opp til barneskirenn, snømann-konkurranse og hopprenn.

Enkelte NTNU'ere har vist stor grad av markedstilpasning ved utklekking av gode jubileums-ideer. Blant disse må regnes professor Inggard Lereim ved RiTs Akuttavdeling. Han skal i 1997 holde en serie forelesninger og foredrag om "akuttmedisinsk beredskap i forbindelse med store arrangement". NTNUs 1000 års-komité samarbeider nært med Informasjonsavdelingen i sin planlegging. Avdelingen er blant annet iferd med å utvikle en spesiell plakat-utstilling om universitetets forhold til byen, som skal gå på rundgang til de ulike NTNU-arrangementene gjennom hele 1997.




Jan Erik Kaarø