Bønders familieliv under forskerlupen

Moderniseringa har gjort sitt inntog på landsbygda. Men til hvilken pris?

Hvordan har de siste 20 årenes samfunnsutvikling virket inn på familielivet på landsbygda? Har kulturelle endringer og nye næringer også gitt nye familiemønstre, mer likt det vi finner i byene? Hvordan virker nye levesett inn på forholdet mellom kvinne og mann, og hvordan innretter familiemedlemmene seg for å rekke det de skal i løpet av dagen? Er det fortsatt tradisjon for å ta seg av familiens omsorgstrengende, eller har det offentlige apparatet tatt over her også? Hva skjer med bondefamilien ved en skilsmisse?

Disse, og mange flere, er spørsmål som nå stilles av sosiolog Barbro Vartdal ved Senter for bygdeforskning. Under tittelen "Moderniseringens pris. Kontinuitet og brudd i det bygdemoderne hverdagslivet." vil hun analysere hvordan folk lever på bygdene i dag, sammenliknet med for 20 år siden.

- I dag jobber halvparten av de kvinnene som er gift med gårdbrukere, utenfor gården. Generelt sett har moderniseringa av landbruket, og utviklinga av nye næringer i bygdene, ført til at folk på landet lever mer på samme måte som folk i byene. Samtidig har vi noen forestillinger om "livet på landet", uten at det har vært forsket så veldig mye på hva som egentlig skjer, sier Vartdal.

Hun vil først samle statistisk materiale, deretter gjennomføre kvalitative intervjuer med bondefamilier i Sør- og Nord-Trøndelag og i Møre og Romsdal. Prosjektet finansieres av Forskningsrådets Kyst- og bygdeutviklingsprogram, og skal gå over to år.




LISA OLSTAD