INNSPILL

Den nye lov om universiteter og høgskoler gjør det helt klart at formidling er en hovedoppgave for universitetene ved siden av forskning og utdanning. I regi av Forskningsrådet er det nettopp utarbeidet et dokument for "Nasjonal strategi for allmennrettet forskningsformidling". I tillegg til å gi Forskningsrådets egne prioriteringer, drøftes også alle nasjonale aktørers naturlige oppgaver og ansvar. Dette har nylig vært på høring. NTNU har i sin uttalelse spesielt fremhevet muséenes rolle i denne sammenheng.

Vårt ansvar for formidling har en kulturell, en demokratisk og en økonomisk dimensjon. Den innsikt som skapes ved universitetene bidrar til å forstå oss selv, våre omgivelser og samfunnets utvikling. At kunnskapen spres i samfunnet er nødvendig for at vårt demokrati skal fungere. Den kompetanse som vi utvikler, gir grunnlaget for et konkurransedyktig næringsliv og en kompetent forvaltning.

Men som institusjon har vi også en egeninteresse i formidling. Vi er avhengig av offentlige midler, men det er også mange andre. Vi får ikke vår rimelige del bare på grunnlag av hevd og prinsipper, vi må også hele tiden overbevise om at vi fortjener det. For å kunne opprettholde og videreutvikle vår virksomhet er det nødvendig å vise hva vi gjør, det vi skaper og hvorledes vi bidrar.

Det er derfor forunderlig å lese omtalen i forrige nummer av Universitetsavisa av de som har arbeidet med Vitensenteret at "Enkelte av disse innrømmer at de arbeider med det nye prosjektet i ordinær arbeidstid, noe som indirekte påfører NTNU kostnader". Det høres ut som en bebreidelse. De burde tvertimot gis applaus og spesiell heder for eksepsjonelt engasjement og stå-på-vilje! For vi skal drive formidlingsrettet aktivitet - også i arbeidstiden.