Bedrifter har stor nytte av studenter


Studenter er en ressurs for verdiskapningen i norsk næringsliv og industri. Det mener i hvert fall noen av de som allerede har prøvd å samarbeide med blivende ingeniører og sivilingeniører.


- Samarbeidet med studentene ga absolutt mersmak. Det eneste problemet er om det nå blir mange om beinet, sier Einar Fasting, administrerende direktør i Nortroll AS.

Bedriften i Levanger fikk kontakt med NTNU under den årlige verdiskapningskonferansen i Trondheim i fjor. Fra før hadde Nortroll hatt noe samarbeid med Høgskolene i Trøndelagsfylkene (Hint og Hist), og ingeniørutdanninga i Gjøvik.
En klasse maskinstudenter fra NTNU, som tok kurs ved Institutt for industriell design i vårsemesteret, leverte tilsammen fire løsningsforslag på oppgaver i vår.
- Basert på forslagene har vi under arbeid to prototyper som skal utvikles til ferdige produkter. Vi ønsker også å gi flere oppgaver framover. Det spørs bare om våre oppdrag blir interessante nok. Jeg forstår det slik at mange bedrifter er interessert i å gi oppgaver til studentene fra industriell design, sier Fasting.

Skryter

Direktøren ved Nortroll skryter uhemmet over studentene fra Gløshaugen, men er også begeistret over hva studentene fra høyskolene har utrettet. Det dreier seg imidlertid om to forskjellige oppgavetyper hvor resultatene i sistnevnte tilfelle ligger lengre fram i tid.
- Har alt samarbeidet med studenter vært like matnyttig for Nortroll?
- Det er vanskelig å sammenlikne prosjektene. NTNU-studentene fikk i oppgave å redesigne utstyr vi allerede leverer, mens høyskolestudentene har utviklet helt nye ting. Der ser vi ikke effekten før produktene er prøvd og i salg. På den annen side dreide det seg om å løse oppgaver vi ikke selv hadde greid på den tiden vi hadde til rådighet.

Spesialisert

Nortroll er en nisjebedrift som utvikler svært spesialisert utstyr. Fjerdeårsstudentene ved maskin fikk eksempelvis i oppdrag å forbedre pris- og ytelsesforholdet til styring for en såkalte skillebryter, og løste oppgaven over all forventning ifølge Fasting. Nå har han et linjefeste til en feilindikator som utfordring til studentene. Det dreier seg om å lage ei klype som med et enkelt håndgrep kan feste inntil to kilo med utstyr til ei kraftlinje.

- Teknologstudenter undervises i siste nytt, og jeg opplever at de er svært oppdatert faglig. Det er rett og slett mye godt å hente, sier Fasting.
- For en billig penge, for dette må vel bli gratis arbeidshjelp for dere?
- Det er ikke fullt så enkelt. Nortroll har brukt noen få kroner og samtidig satset endel egne personalressurser. Samarbeidet er ikke gratis, ettersom vi bruker egen tid og følger opp prosjektene, sier Fasting. Direktøren er imponert også over måten professor Per Boelskifte og hans team har håndtert studentoppgavene på.
- Det har vært en gradvis tilnærming til den konkrete oppgaven, og med spesiell vekt på kreativitet i startfasen. Der vi endte opp med gasstrykk eller elektrisitet som energikilde, foreslo studenter blant annet å bruke hurtigvoksende gress. Alt er ikke like brukbart, men det har vært veldig artig og givende å følge studentene, sier Einar Fasting.

"Artig med en reell oppgave!
BENTE HAARSTAD