FYSIKK MED KVINNESAK


Sju år har gått siden et nettverk av kvinner som har fysikk som fag, ble opprettet. I neste uke møtes ca. 30 kvinner i Trondheim for å diskutere rekrutteringsproblemer og presentere sine fagområder.

De ville ha flere kvinner å diskutere spørsmål omkring fysikkfaget med. Derfor ble et nettverk for kvinner som har tatt fysikk på hovedfagsnivå opprettet i 1989. Siden da har kvinnene bare hatt ett felles møte - i Oslo for tre år siden.

- Hensikten med et slik nettverk er først og fremst å ha en liste med navn på kvinner som jobber innenfor samme felt som deg selv. Et sted hvor kvinner kunne hente hjelp og inspirasjon til å fortsette med faget sitt, sier førsteamanunsis Berit Kjeldstad ved Fysisk institutt på Lade.

Neste torsdag er det innkalt til møte nummer to i nettverket. Da møtes ca. 30 jenter for å diskutere blant annet rekrutteringsproblemet fysikk har blant jenter. Seminaret arrangeres i tilknytning til Fysikermøtet.

- Et slikt seminar er med på å synliggjøre kvinner som arbeider i fysikk og belyse noen av de fagområdene disse arbeider på, mener Kjeldstad

Ett av temaene på seminaret er rekrutteringen av jenter til fysikkfaget. Andelen jenter som tar fysikk på videregående skole, er på vei nedover. Noen eksakt statistikk over hvor stor nedgangen er finnes ikke. På universitetsnivå varierer antall jenter fra år til år, men har holdt seg nokså lavt. Det er gamle NTH som til nå har størst jenteandel i landet.

- Mange jenter finner andre fag mer interessante, og stadig færre høgskoler og universitet krever fysikk på videregående for at de skal komme inn. Siden fysikk er betraktet som et vanskelig fag hvor det er vanskelig å få god karakter, velger jenter dette bort. Det er synd, for det er mange flere jenter som ville klart et fysikk-studium enn de som studerer det i dag.

- Hvorfor er det så viktig at jenter tar fysikk? Er ikke det et nokså statisk fag som ikke kan påvirkes av kjønn? - Jeg tror jenter blant annet presenterer fysikk både i skolen og i media på en annen måte enn menn, kanskje ved å velge andre eksempler. I tillegg tror jeg valg av problemstilling også kan farges av kjønn. Hadde det vært flere jenter som drev med teknologi, tror jeg problemstillinger og samfunnets syn på teknologi kunne vært annerledes, sier Berit Kjeldstad.


av bente iversen