NÅR ROVDYRET VÅKNER

Hun er tilbake. Mye større og fryktinngytende enn i fjor. Dronningen har våknet av vinterdvalen, og jakten på ny boplass til små vepsebarn er begynt.

Bare lyden......høy, illevarslende summing. Panikken brer seg raskt. Rovdyret varsler tidlig sin ankomst. Hvor er den...kommer den hit? Slagvåpen.....hvor finner jeg noe å forsvare meg med? Ei stor, tjukk bok er passende. Hjelp, der kommer den. Rett mot meg som en kamikazeflyger. Jeg dukker. Den bommer. Finner et mer interessant objekt på bordet like ved. Jeg nærmer meg rustet til kamp. Et skikkelig bakholdsangrep.

DØ...du store ekle stikkerfan......



Og uten å vite det har jeg drept muligheten for et helt bol med flere tusen veps. Trist, synes forsker ved Norsk institutt for naturforvaltning (Nina), Kaare Aagaard. For en hysterisk vepsedødare kunne det ikke vært bedre.

For de store vepsene som folk nå ser fly rundt, er alle dronninger. Kommende mødre til alle de tusen mindre vepsene vi kommer til å stifte bekjentskap med litt lengre utpå sommeren. - Vepsen bygger nytt bol hver sommer, i motsetning til bier som overvintrer i sine. De store vepsene vi nå ser, er på jakt etter en plass å bygge bolet sitt, forteller Aagaard.

Det finnes 11 registrerte arter av stikkevepsen, den vepsetypen vi kjenner best. Men i vepseordenen er det hele 6000 forskjellige arter, flesteparten er parasittveps som legger egg i andre insekter.

- Vepsen er ikke ute etter oss mennesker, hvis noen skulle tro det. Den er et rovdyr som bruker sin brodd til å lamme andre insekter. Små insekter til å mate larvene med, er det de primært er på jakt etter. Den gule og svarte fargen vepsen har, forteller andre at her er det fare. Slik holder den unna andre dyr.

- Er det grunn for å være så redd veps som mange av oss er? - Egentlig ikke. Vepsen stikker bare hvis den føler seg truet, men kan selvsagt være litt uberegnelig. De som er veldig allergiske, må være forsiktige, men vi andre tåler et stikk eller to, selv om det selvsagt gjør vondt.

Og kanskje er det denne smerten som gjør at så mange, store og små, blir hysteriske når de hører denne illevarslende summingen fra veps. Det er hele 12 år siden en liten jordveps stakk Universitetavisas vepsemedarbeider. Likevel er skrekken for disse små rovdyrene fortsatt stor.

- Hvordan bør man forholde seg når vepsen kommer?
- Det beste er å sitte i ro. Hvis du begynner å slå etter vepsen, blir den hissig og stikker hvis den får anledning. Det er den eneste måten den kan forsvare seg på.

Aagaard påpeker at det er mygg og klegg som er på jakt etter oss mennesker, og egentlig dem vi bør passe oss for.
- Veps, humler og bier stikker sjelden hvis de ikke føler seg truet. Mange sier at humla brenner, men de stikker egentlig de også. Mygg og klegg, derimot, er svært interessert i oss fordi blodet vårt er maten deres.

- Flere av plaget av vepsebol ved husene. Hvordan kan man bli kvitt dem?
- Bolet må fjernes, noe folk bare bør gjøre på kalde dager tidlig om morgen eller sent på kvelden. Jeg ville ikke nærmet meg et vepsebol på en varm solrik dag. Etter at bolet er fjernet, bør man endre plassen hvor bolet var. Hvis ikke risikerer man å få nytt bol neste år

. - Er det slik at vepsen kommer tilbake til "barndomshjemmet"?
- Nei, så nostalgisk er det nok ikke. Når vepsen bygger bol der, er det fordi det er et bra sted for et bol. Skal du ha slutt på bol-byggingen, bør du gjøre stedet mindre attraktivt for veps, sier Aagaard. Vepsens liv starter i bolet. Den arbeider hele sommeren med å bygge på "huset" sitt og produsere flest mulig veps. Et bol kan inneholde opptil flere tusen veps. Mot høsten begynner vepsen å produsere nye dronninger. Forskjellen mellom de "kongelige" og andre veps, er at disse får mer mat enn de andre vepsene og dermed blir noe større. Lengre utpå høsten forfaller bolet og vepsen dør. Dronningene forlater bolet for å finne et sted hvor de kan overvintre. Ved første varme vårdag våkner de til liv igjen, og jakten på nye plass for bolet starter.

Og det gjør nok hysteriske rop og panikkartet veiving med armene også......bizzz...bizzz.



av bente iversen