Kartlegger sykehjemskvalitet

3000 intervjuer skal gjennomføres ved sykehjemmene i Trondheim i løpet av våren for å kartlegge kvaliteten på tilbudet. Nå søker kommunen studenter som kan være med på feltarbeidet.

- De siste årene har det vært mye negativ fokusering på forholdene ved sykehjemmene i Trondheim, og politikerne har bedt om en kartlegging av situasjonen, forteller prosjektansvarlig Tormod Hofstad. 700 000 kroner er satt av til undersøkelsen, og i løpet av de neste åtte månedene skal alle beboere i sykehjem og omsorgsboliger intervjues om deres opplevelse av tilbudet. Spørsmålene som skal stilles, er utarbeidet av professor Olav Slettvold ved geriatrisk avdeling på Regionsykehuset og vil berøre alt fra ernæring og vannlating til trygghet, respekt, ro og sosial aktivisering.

Psykologistudenter

- Det er til disse intervjuene vi trenger studenter på hovedfagsnivå, som har erfaring fra helse- og omsorgsarbeid, sier Hofstad.

Han forteller at det først ble vurdert å bruke egne ansatte til å gjøre intervjuene, men for å sikre habiliteten er det nødvendig å benytte eksterne feltarbeidere.

- Vi søker studenter med en viss fagbakgrunn, slik at de er i stand til å gjennomføre intervjuer med personer som på grunn av sykdom har problemer med kommunikasjonen, sier Hofstad og legger til at det nå er sendt ut forespørsel via Psykologisk institutt til cirka 200 studenter ved hovedfags- og embetsstudiet i psykologi. På den måten håper han å komme i kontakt med 10-20 studenter som kan gjennomføre fra 50 til 150 intervjuer hver.

Tredelt vurdering

I tillegg til brukerne skal pårørende og fagpersonell besvare de samme spørsmålene.

- På den måten får vi vite hvordan den enkelte brukers situasjon oppleves fra tre ulike ståsteder. Vi har dessuten valgt å intervjue alle brukerne i stedet for en utvalgt gruppe. Slik får vi svar på om kvaliteten på omsorgen varierer avhengig av hvilken avdeling eller institusjon den pleietrengende bor på, sier Hofstad. Resultatene skal offentliggjøres i en rapport og legges fram for formannskapet og bystyret, Senere vil den bli brukt til organisasjonsutvikling og bedring av eldreomsorgen i Trondheim.

Materialet vil i etterkant også være tilgjengelig for studenter og andre interesserte, og Hofstad er positiv til å la studenter bruke materialet i forbindelse med hovedoppgaver eller lignende.

- Det faglige utbyttet for studentene vil forhåpentligvis være like verdifullt som det rent økonomiske, sier Hofstad og anslår at godtgjøringen vil bli på cirka 120 kroner timen. Et intervju anslås å vare en halv time. Studentene som plukkes ut, vil få veiledning både på forhånd og mens undersøkelsen pågår. Interesserte kan ta kontakt med Tormod Hofstad eller Harald Solbu på telefon 72 54 78 30.




KJERSTI T. MORSTØL