NTNU-studenter gir Levanger ansiktsløfting

Sju fjerdeårsstudenter ved Institutt for form og farge ved NTNU har brukt høsten på å gjøre Levanger sentrum mer attraktiv. Prosjektet fikk strålende karakter og ble før jul presentert for oppdragsgiveren Levanger Utvikling.

For en tid tilbake forespurte Levanger Utvikling Arkitektfakultetet ved NTNU om de kunne utarbeide en plan for fargesetting og skilting i sentrumsbebyggelsen.

- Vi dro på befaring til Levanger og fant straks ut at sentrum trengte andre tiltak enn å lage et pittoresk turistvennlig sentrum à la Risør og Røros, forteller arkitektstudent Anna Auganes ved Institutt for form og farge. - Levanger sentrum er i dag nærmest en soveby. Butikklokaler står tomme. Folk reiser til kjøpesenteret utenfor byen for å handle. Og sentrum innbyr ikke til sosialt samvær. Levangers problemer kunne derfor ikke løses med maling og ensartede skilt. I stedet satte studentene seg ned og utarbeidet hvert sitt delprosjekt til en forbedringspakke for det forlatte sentrum. Målet var å få folk til å bruke sentrumsområdene og få næringslivet på beina igjen. Prosjektene ble før jul presentert for oppdragsgiver Levanger Utvikling, Teknisk etat og Fylkeskommunen i Levanger.

Bedring av Levangers lunge

Levangers parkdrag er i dag dårlig utnyttet og er i en ganske rufsete forfatning. Et par av studentene laget en modell hvor de innarbeidet eksisterende elementer som kafé, kioskanlegg og offentlige toaletter i den nye planen. Det nye biblioteket som skal bygges, bør legges et annet sted enn i Rådhusets bakgård slik det er planlagt mener studentene.

- Ved å bygge biblioteket der Posten ligger i dag, vil biblioteket kunne bli et viktig samlingspunkt, sier Auganes. Studentene har også lagt vekt på at Levanger er omsluttet av vann på alle kanter, og har konstruert parkanlegget slik at kontakten med vannet framheves.

Omarbeidingen utvider også mulighetene for torghandel. Den beskjedne torghandelen i dag foregår nærmest mellom parkerte biler. Bilene er ikke oversett i idépakken. - I stedet for å bruke området ved jernbanen som parkeringsplass, har vi tegnet inn parkeringsmuligheter under bakkenivå, sier Auganes.

Vannet sentralt element

Et annet prosjekt har utviklet et ny mur for Levanger kirkegård. I dag finnes et lavt, spinkelt gjerde som ikke skjermer begravelsessermoniene for verken bilstøy eller inntitt. Studentens gjerdeidé løser disse problemene og er foreslått utformet i teglstein og tre med muligheter for beplantning i selve gjerdet.

Videre har porten mellom hav og land har vært i fokus for nytenkerne. Dette har frambrakt forslag til opprustning av ferjekai for Levanger og Ytterøy.

Rent skulpturelle innslag er også en del av ansiktsløftingen av sovebyen.

- Jeg har spilt på vannet som element og laget en tidevannsmarkør og et fugletittertårn, forklarer Auganes. I tillegg til den estetiske funksjon håper vi med disse å få folk til å oppsøke steder i og rundt sentrum de ikke har vært før.

God trening

Fra oppdragsgiver og Levanger kommune har prosjektet fått enorm respons, og en del av prosjektet ønsker kommunen å realisere, forteller veileder og professor Paul Brand ved Institutt for form og farge. Han synes det er utmerket at studentene får bryne seg på oppgaver relatert til virkeligheten.

- De pedagogisk styrte øvingsoppgavene har for lite motstand. I reelle prosjekter må man forholde seg til virkelighetens krav og begrensninger. Dette er god trening, sier Brand.

Prosjektet, som tilsvarer 10 vekttall for fjerdeårsstudentene, ble karaktersatt til 1,5 og vil presenteres på Norsk Form i Oslo i januar.




Nina E. Tveter