Den evige kjærligheten

Fortellingen om Orefus og Eurydike har fascinert oss i 2500 år.

Kjærlighetens veier - utveier så vel som blindveier - er et yndet tema i den greske mytologien. Den vakreste og tristeste fortellingen av alle er kanskje den om Orfeus og hans elskede Eurydike.

De lærde strides om hvorvidt Orfeus har vært en levende helt og religionsstifter. I så fall levde han trolig en gang på 1200-tallet f.Kr., da han stiftet orfismen, en religiøs bevegelse som innbefattet primitive myter og dypt religiøse eller halvfilosofiske tanker i en merkelig blanding. Orfikernes lære ble samlet i en "bibel" som de første kristne forfulgte med en usedvanlig skarphet.

I skyggenes rike

Mytologiens Orfeus var imidlertid sønn av en av musene og en trakisk fyrste. Han sang og spilte så vidunderlig at ingen kunne motstå ham - både mennesker og dyr, trær og fjell og elver måtte lystre Orfeus når han spilte på sin lyre.

Orfeus giftet seg med den vakre Eurydike som han elsket høyere enn alt annet. Men den unge hustruen fikk en tidlig død, og ikke en gang Orfeus hadde makt til å synge livet tilbake i et dødt legeme. Men han orket ikke å leve uten henne, og gikk den tunge veien til underverdenen og ba Hades om å få henne tilbake. Det skulle han få, på én betingelse. Eurydike skulle gå bak ham hele veien tilbake til livet, og på denne turen måtte ikke Orfeus snu seg en eneste gang. Gjorde han det, ville hun øyeblikkelig forsvinne tilbake til skyggenes rike.

Men bare noen skritt før de var framme i lyset, kunne Orfeus ikke dy seg, han måtte snu seg og se om Eurydike virkelig var der. Det var hun, men nå forsvant hun tilbake i skyggene med et fjernt "farvel". For annen gang bega Orfeus seg til underverdenen, men denne gangen var det ingen nåde å finne. Hans nysgjerrighet og utålmodighet hadde ødelagt for kjærlighet og tillit, og sin elskede Eurydike fikk han aldri se igjen.

Under Humanioradagene vil førsteamanuensis Frithjof Bringager ved Norsk senter for barneforskning diskutere hvorfor nettopp denne kjærlighetsmyten har betatt diktere og kunstnere gjennom snart 2500 år.



Myten om kjærligheten: Orefus og Eurydike-myten som inspirasjonskilde i europeisk diktning, musikk og billedkunst gjennom tidene.
Torsdag 16. januar, ca. kl. 14.00, Auditorium X, Dragvoll.




LISA OLSTAD