Prometheus: Den første teknolog

Titanen som bragte kulturen og teknologien til menneskene, ble ille lønnet av Zevs.

Prometheus var av titanenes ætt, altså eldre enn Zevs og de olympiske gudene. Titanene var i utgangspunktet jordas herskere, men ble etter hvert detronisert av den nye gudeslekten. Prometheus hjalp Zevs til å komme på tronen, men Zevs lønnet ham dårlig.

En opprører

Prometheus var nemlig først og fremst menneskets venn og forsvarer. Han var tekniker og oppfinner. Det var han som oppfant pottemakerhjulet og ildhjulet - og dermed lærte mennesket å lage "kunstig" ild. Dette likte Zevs dårlig, han var ildens hersker og tålte ikke at ild skulle komme fra andre enn ham. Prometheus' handling var å betrakte som helligbrøde og en krenkelse av Zevs. Guden tok derfor Prometheus til fange og lenket ham til en klippevegg der det med korte mellomrom kommer en ørn og hakker i leveren hans. Da skaker Prometheus på seg i smerte, så jorda skjelver, slik Loke - vår hjemlige ildgud - gjør når han får giftdrypp i ansiktet.

Prometheus betyr "den forut kloke". Han var en opprører og pådriver for framskrittet. Han var den første teknolog og kulturbringer, og regnes derfor for å være medskapende når det gjelder mennesket. Dette har naturligvis en dyp indre sannhet: Mennesket vokste og utviklet seg etter hans dåd.

I Øst-Europa og på Gløshaugen

- Prometheus-myten handler om en mytisk urtid, før de greske heltesagnene. Den første kjente nedtegnelsen er fra rundt 700 f.Kr. På 400-tallet f.Kr. dukker den opp i dramaform, sterkt omtolket. Den tredje kjente nedtegnelsen er fra rundt 300 f.Kr., da Platon bruker den i en av sine dialoger, forteller professor Øivind Andersen, NTNU-professor i klassiske fag.

Han vil ta for seg disse tre framstillingene, og vise hvordan grekerne gjennom tidene har lagt vekt på ulike sider ved fortellingen, og fortolket den på ulike vis. Han vil også forfølge Prometheus-myten fram til vår egen tid. - I de sosialistiske landene i Øst-Europa var myten for eksempel av de svært populære. Der ble Prometheus bevisst brukt som en framskrittsmann; en opprører mot gudene og en venn av mennesket og teknologien. Han bør forsåvidt være interessant på Gløshaugen også, mener Øivind Andersen.



Prometheus-myten
Fredag 17. januar kl. 10.00, Auditorium X, Dragvoll.




LISA OLSTAD