NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 
Debatt:
Multiple choice metoden

Jeg har med stor interesse lest noe av debatten som har vært i Universitetsavisa angående dette emnet.

Min bakgrunn er at jeg har tannlegeutdannelse i Frankrike fra 1965 til 1971. Det var store studentopptøyer i 1968 som jeg fikk oppleve på nært hold.

Det er vanskelig å få gjennomført reformer ved universiteter og høyskoler. Det er en treg materie, og det er sikkert fordi at to store i samme sekk går sjeldent bra. Med så mange dyktige mennesker med ulike oppfatninger og velbegrunnede argumenter er det sikkert ikke enkelt å få gjennomslag for noe nytt. Jeg studerte ved det medisinske fakultet ved universitetet i Nancy og deretter 4 år ved ei privat tannlegehøyskole i Paris.

Jeg hadde aldri eksamener som varte mer enn 1 til 1 1/2 time. Det var kun korte spørsmål og som regel Multipel Choice opplegg. Eksamensgrunnlaget var forelesningene. Vi slapp altså å lese masse pissprat som ofte står skrevet i bøkene.

Norsk har ellers alltid vært min store plage. Jeg fikk aldri mer enn NG i norsk og engelsk.

Dersom det norske eksamenssystemet hadde vært i Frankrike, da hadde jeg ikke hatt en sjanse til å greie meg. Det norske eksamenssystemet er ei stor ulykke for Dyslektikere og innvandrere. Det er tross alt ikke mange ingeniører tannleger o.s.v. i verden som kan skrive og lese norsk. Dersom en ikke passer til en utdannelse, da må det da sannelig være positivt å stryke så snart som mulig før en kaster bort for mye tid og penger. Det er mange som er eksperter på snikksnakk og flotte formuleringer, men da bør de vel finne yrker der disse egenskapene er av stor betydning.

Multipel choice vil vise om studenten har peiling på mange felt innafor et fag og ikke bare et eller to. Det vil også være meget besparende på slunkne budsjetter.

På bakrunn av at likegyldigheten er samfunnets største fiende, skriver jeg dette innlegget.

Per Mortensen
Distriktstannklinikken i Klæbu