NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 
Debatt
«Schrødingers katt»
som missekonkurranse?

(en reaksjon etter å sett programmet den 28. september)

Dette prisbelønte NRK-programmet ble i våres kåret som det 5. mest populære programmet på norsk TV. Uten kommersielle fiksfakserier og glatte TV-tryner oppkledt av NRKs «stylister» -- men i stedet basert på den gammelmodige tanke at en betydelig del av befolkninga har en genuin interesse for vitenskap og teknologi -- har de lykkes i mange år.

Men nå har tydeligvis noen sjefer i NRK-systemet funnet ut at trøtte middelaldrende personer som tildels (gud forby!) til og med har faglig peiling på noe av det de snakker om, er «ute»: Nå er det ansiktsløftning i forbindelse med ukentlige sendinger i «prime time». Det må være moderne og tidsriktig, må vite. Man tager en pen ung dame, stæsjer og «styler» henne maksimalt opp, inklusive skrikende leppestift over hele truten. At den samme programleder åpenbart har minimal peiling på vitenskap eller teknologi, er bare en ytterligere kvalifikasjon. (La meg for ordens skyld presisere at det er NRK-sjefene og deres bevisstløse knefall for det kommersielle jeg kritiserer, ikke den feilplasserte unge programleder!)

Fjernsynets dumhets- og utseende-epidemi kommer fra USA. TV2 er «pioneren» her i landet med sine vær-blondiner. Dette har nå smittet over, ikke bare til Dagsrevyen, men til et område hvor vi burde vært spart for dette: Populærvitenskap. Kondolerer til dere dyktige og erfarne medarbeidere som opp gjennom åra har bygget opp Schrødingers katt; dere som ikke er kvalifiserte til missekonkurranse, men til vitenskapsformidling!

Trond Andresen
teknisk kybernetikk