NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 
- Gi kokkene vegetarkurs

 
 
 
 
 

Vegetarianerne Bente Melås (t.v) og Lea Loncar Morseth tar med maten sin selv til kantina. - Vegetarmat er godt for alle som spiser i kantina, ikke bare for oss vegetarianere, sier de.

- Jeg kan tilby meg å gi kokkene ved SiTs kantiner et gratiskurs i hvordan man lager vegetarmat. Det sier universitetslektor og vegetarianer Lea Loncar Morseth.

Etter artikkelen om maten ved SiTs kantiner i nr. 12 av Universitetsavisa, kommer nå vegetarianerne på banen. Vegetarianer Lea Loncar Morseth går så langt at hun er villig til å kurse kokkene i tilberedning av vegetarmat - helt gratis.

Lea Loncar Morseth er fra Kroatia, og er vokst opp med vegetarmat. Hun har i flere år holdt kurs for ferske vegetarianere som ønsker å lære mer om prinsippene knyttet til vegetarmat.

- Det er kanskje ikke så rart, men de fleste ikke-vegetarianere tror at alt blir bra bare man tar bort kjøttet. Det er feil. Selvsagt må kjøttet bort, men det er mye mer enn det. De fleste vegetarianere unngår tilsetningsstoffer, og grønnsakene bør være økologisk dyrket. I SiTs kantine på Lade har vi fått en salatdisk. Der finner vi en rekke hermetiske grønnsaker og sopp. Det er ikke vegen å gå for å tilfredsstille vegetarianere, sier Morseth.

Hun mener problemet med vegetarmat, både ved SiTs kantiner og ved andre restauranter i Norge, skyldes mangelfull opplæring av kokkene.

- Tidligere sto ikke vegetarmat i studiehåndboka på kokkeskolen. Da har man et svært dårlig utgangspunkt. Som med all annen mat, må ingrediensene i vegetarmaten passe sammen. Der svikter de fleste kokkene som ikke har fått særskilt opplæring i vegetarmat.

- Du synes ikke du legger lista litt for høyt, med tanke på at det er masseprodusert kantinemat vi snakker om?

- Jeg gjør egentlig ikke det. Jeg har pratet med ansatte i kantinene, og skjønner at de ikke kan lastes for tingenes tilstand. Det er kantineledelsen som må gripe fatt i situasjonen. God vegetarmat er god mat for alle - ikke bare oss vegetarianere. Uansett kulturell bakgrunn er vegetarmaten spiselig, sier Lea. Nå oppfordrer hun kantineledelsen i SiT til å få vegetarmat i kantinene - og gjerne etter et gratiskurs hos henne.


ERIK PRYTZ REITAN (TEKST OG FOTO)