- Gi kokkene vegetarkurs
Vegetarianerne Bente Melås (t.v) og Lea Loncar
Morseth tar med maten sin selv til kantina. - Vegetarmat er godt for alle
som spiser i kantina, ikke bare for oss vegetarianere, sier de.
- Jeg kan tilby meg å gi kokkene ved SiTs kantiner et gratiskurs
i hvordan man lager vegetarmat. Det sier universitetslektor og vegetarianer
Lea Loncar Morseth.
Etter artikkelen om maten ved SiTs kantiner i nr. 12 av Universitetsavisa,
kommer nå vegetarianerne på banen. Vegetarianer Lea Loncar
Morseth går så langt at hun er villig til å kurse kokkene
i tilberedning av vegetarmat - helt gratis.
Lea Loncar Morseth er fra Kroatia, og er vokst opp med vegetarmat. Hun
har i flere år holdt kurs for ferske vegetarianere som ønsker
å lære mer om prinsippene knyttet til vegetarmat.
- Det er kanskje ikke så rart, men de fleste ikke-vegetarianere
tror at alt blir bra bare man tar bort kjøttet. Det er feil. Selvsagt
må kjøttet bort, men det er mye mer enn det. De fleste vegetarianere
unngår tilsetningsstoffer, og grønnsakene bør være
økologisk dyrket. I SiTs kantine på Lade har vi fått
en salatdisk. Der finner vi en rekke hermetiske grønnsaker og sopp.
Det er ikke vegen å gå for å tilfredsstille vegetarianere,
sier Morseth.
Hun mener problemet med vegetarmat, både ved SiTs kantiner og
ved andre restauranter i Norge, skyldes mangelfull opplæring av kokkene.
- Tidligere sto ikke vegetarmat i studiehåndboka på kokkeskolen.
Da har man et svært dårlig utgangspunkt. Som med all annen
mat, må ingrediensene i vegetarmaten passe sammen. Der svikter de
fleste kokkene som ikke har fått særskilt opplæring i
vegetarmat.
- Du synes ikke du legger lista litt for høyt, med tanke på
at det er masseprodusert kantinemat vi snakker om?
- Jeg gjør egentlig ikke det. Jeg har pratet med ansatte i kantinene,
og skjønner at de ikke kan lastes for tingenes tilstand. Det er
kantineledelsen som må gripe fatt i situasjonen. God vegetarmat er
god mat for alle - ikke bare oss vegetarianere. Uansett kulturell bakgrunn
er vegetarmaten spiselig, sier Lea. Nå oppfordrer hun kantineledelsen
i SiT til å få vegetarmat i kantinene - og gjerne etter et
gratiskurs hos henne.
ERIK PRYTZ REITAN (TEKST OG FOTO)
|