NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 
Replikk
Even Gran
Informasjonskonsulent
Hvem sutrer, Adressa?

I en lederartikkel datert 17. september besværer Adresseavisen over det de karakteriserer som «sutring» fra Arbeiderpartiets ordførerkandidat Tore Paulsen Værnes. Lederskribenten stempler Paulsen Værnes som en dårlig taper. Grunn? Mannen hadde gjort noe så uhørt som å stille spørsmålstegn ved avisas dekning av valgkampen. «Vi merker oss at det bare er en avis i byen» hadde Paulsen Værnes sagt. Mer skulle det ikke til før det rant over for Adresseavisens lederskribent.

Det er ganske utrolig av Adresseavisen å være så hårsår, og så ? nettopp: sutrete ? over at noen pirker borti avisas adferd. Den arrogante og totalt avvisende holdningen som her legges for dagen, er kun egnet til å styrke mistanken om at Adressa har grunn til dårlig samvittighet.

Reportasjen i forrige utgave av Universitetsavisa tok for seg Adressas dekning under valgkampen. Men om vi ser på hvordan Adressa dekket valget etter selve valgdagen, ser vi at den tendensiøse, høyrevennlige profilen varer ved.

«Slungård suveren» er tittelen på avisas oppslag dagen etter valget. Oppslaget dekker det meste av førstesida. Avisa proklamerer at «Ordfører Anne Kathrine Slungård sitter fortsatt trygt ved rattet i Trondheim.» Til tross for at Høyre faktisk gikk på en kjempesmell i Trondheim med en tilbakegang på sju prosent, klarer Adressa å framstille dette som en seier for Høyre. Til tross for at alle partiene på venstresida (RV, SV og Ap) gikk fram, velger Adressa å trykke bilder av en smilende høyreordfører som skjærer seierkake, sitter med hendene trygt på rattet osv.

Ei uke senere har pipa fått en annen låt, selv om samme valgresultatet ligger til grunn. Da skriver en av avisas journalister følgende i en artikkel hvor de pågående forhandlingene omkring hvilket parti som skal få ordføreren: «I alternativ to beholder Høyre sine tre heltidspolitikere. Men partiet taper ordføreren.» Tenk det! Dermed satt Slungård kanskje ikke så trygt likevel på angjeldende tidspunkt.

Adresseavisen ønsker selvsagt intenst at kandidaten som har fått avisas helhjertede støtte skal få beholde ordførerklubben. Det er en ærlig sak. Men det er forstemmende å konstatere at avisa fortsatt ikke makter å skille ordentlig mellom kommentarplass, hvor redaksjonelle synspunkter presenteres, og ordinært reportasjestoff.

Høyre mistet seks representanter i Trondheim kommunestyre. Likevel skriver altså Adresseavisen at Slungård er suveren. Den påfølgende uka setter det politiske taktiske spillet i gang, og alle muligheter holdes åpne ? inkludert hvem som skal bli ordfører. På et tidspunkt åpnes det for muligheten av at Høyre må ofre en av sine kommunalråder for å beholde Slungård. Det er helt klart at verken Arbeiderpartiet eller andre partier har gitt opp håpet om å få overta makta i kommunen. I skrivende stund er situasjonen fremdeles åpen. Det kan godt være at Slungård og Høyre beholder makta og ordførerhvervet. Men dette var på ingen måte klart dagen etter valget, Adressa!