Aksjon fiasko

Gladmelding til Studentsamskipnaden og andre hybelverter i Trondheim og omegn: Ta den prisen dere vil for hybelen. Studentene bryr seg likevel ikke.

Norsk Studentunions boligaksjon natten mellom 18. og 19. september viste dette til overmål. Av NTNUs  nærmere 20 000 studenter, var det 50 som møtte opp for å protestere mot dyrere hybler.
Lokallaget til Norsk Studentunion i Trondheim, Studenttinget ved NTNU og lederen Håvard Ravn Ottesen, hadde store forhåpninger til den planlagte protesten. For å markere misnøye med stadig dyrere studenthybler, var det meningen at studentene skulle innta stripa på Gløshau-gen med soveposer og kamphumør fra klokka 22 den 18. september. Kritikken er i første rekke rettet mot Samskipnadens planlagte nye studentby på Lerkendal hvor det er forespeilet en husleie på opptil 3000 kroner måneden. I stedet for at stripa vrimlet av arge og engasjerte studenter, satt en liten flokk idealister rett utenfor Tapir Data og spiste vafler mens de ble underholdt av husorkesteret på Det medisinske fakultet.

Tankekors

- Er det ikke snart på tide å innse at studentene ganske enkelt gir blaffen i alt som ikke angår dem helt personlig, som for eksempel karakterene, nestleder i Studenttinget, Bjørn Bye?
- Nei, men det er klart at det er et tankekors at så få møtte opp. Nå hører det med til historien at den informasjonen som først kom ut, sa at aksjonen skulle gå av stabelen fredag kveld. Da var det sikkert mange som dømte av det hele fordi Postgirobygget skulle spille i Samfundet.
- Det er nettopp det som er poenget. Sannsynligvis var det flere studenter på Bajazzo torsdag kveld enn det var i Boligaksjonen på Stripa?
- Det kan godt hende. Men noen særlig effektiv mobilisering rakk vi heller ikke å få til. Vi hadde i praksis en dag på oss til å sette opp plakater med korrekt tidspunkt.

Ansatte like sløve

Nestlederen i Studenttinget innrømmer at aksjonen ikke var særlig kraftfull, og at professor Bernt Hagtvedt ved Universitetet i Oslo har delvis rett når han kritiserer studenter for å være pensumfikserte - og ikke samfunnsengasjerte.
- Men det står ikke stort bedre til med samfunnsengasjementet hos de ansatte ved universitetet. På lørdagsmøtet i Samfundet den 12. september var det temmelig langt mellom folk med lønnsslipp fra NTNU i salen. Dette er et samfunnsproblem, og det virker som det er ganske labert overalt. Bjørn Bye innrømmer likevel at hele studentdemokratiet bør se nærmere på sine egne arbeidsmetoder.
- Det er for eksempel ikke sikkert at lobbyvirksomhet på topplan, verken her eller hos NSU sentralt, er det som merkes mest av studentene rundt om. Dessuten bruker mange av de sakene vi jobber med, lang tid i systemet. Det betyr at studentene ikke merker resultatene umiddelbart, og det bidrar også til å dempe engasjementet i studentpolitikken.
- Forslag til hva som kan gjøres for å bedre situasjonen?
- Vi diskuterer stadig hva som kan gjøres. Vi bør i alle fall bli flinkere til å mobilisere enn hva vi var til Boligaksjonen, sier nestleder i Studenttinget, Bjørn Bye.

Einar Myrenget
 

forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt