NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Jan Erik Kaarø

Teknisk ansvarlig: 
Even Gran

 

Medisin for ikke-medisinere

Fra og med i høst har NTNU-studentene fått et nytt studietilbud som er åpent for alle: Medisin for ikke-medisinere.

Førsteamanuensis Stig Slørdahl mener at et innføringskurs i medisin kan være nyttig for mange yrkesgrupper.
Foto: Synnøve Ressem

Kurset går over ett semester og er på 12 belastningstimer, som tilsvarer 2,5 vekttall. Linjene for biofysikk og medisinsk kybernetikk har gjort kurset obligatorisk for fjerdeårsstudenter. Resten av plassene fylles opp etter "først-til-mølla"-prinsippet. Det første kurset fikk voldsomt mange søkere til tross for at markedsføringa var beskjeden. Selv om klassen ble fylt til bristepunktet, måtte mange avvises.

- De får en ny sjanse i neste semester, lover førsteamanuensis Stig Slørdahl ved Institutt for fysiologi og biomedisin, som har det faglige ansvaret for kurset. Slørdahl er slett ikke overrasket over den gode responsen. For, som han sier, - helse angår oss alle. Han mener kurset gir en nyttig innføring i medisin for alle som tenker å bruke fagkunnskapen sin i jobber som er relatert til sykehus og helsevesen, og trekker fram administrasjon, medisinsk teknologi og farmasøytisk industri som eksempler.

Universitetsavisa fulgte første del av en forelesning og fikk en anelse om hvorfor kurset er så populært. Lærestoffet ble formidlet på engasjerende måte, i et folkelig språk og krydret med eksempler som alle kunne kjenne igjen. I tillegg til forelesninger har studentene praktiske oppgaver, som gjennomføres etter PBL-metoden med medisinerstudenter som veiledere. (PBL = problembasert læring.) Studentene jobber sammen i grupper og skal løse sykehistorien til en "ordentlig" pasient. De har forskjellig utgangspunkt og får nyttig erfaring i å samarbeide på tvers av faggrensene.

synnøve ressem

synnove.ressem@adm.ntnu.no


"Mer interessant enn matematikk"

Jorunn Kaasin, Institutt for telematikk og data:

Jeg begynte på kurset fordi jeg er svært interessert I medisin og holdt på å velge medisinstudiet. I stedet ble det data. Det hender fortsatt at jeg angrer.

Ole-Egil Hvitmyren, Institutt for teknisk kybernetikk:

Jeg studerer medisinsk kybernetikk og for oss er kurset obligatorisk. Synes kurset er det mest interessante av samtlige og en fin adspredelse fra de andre fagene. Ikke minst fordi vi slipper matematikk!

Imbritt Kønig, Institutt for botanikk:

Jeg tar kurset mest for gøy, men tror også det blir nyttig. Håper på framtidig jobb innen farmakologi eller molekylærbiologi.

Kristin Gellein, Institutt for kjemi:

Fint å få større innblikk i medisin. Kan få god bruk for det hvis jeg velger å jobbe innen medisinsk forskning eller legemiddelindustrien.