NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 
Debatt på sidelinja

Studentaksjon-99 debatterer med kommunepolitikerne og setter fokus på studentenes manglende innflytelse på sin egen studiehverdag i den byen de bor i. Studentene må likevel finne seg i å bli holdt på sidelinja.

Kommunepolitikerne i Trondheim prioriterer ikke studentstemmene så lenge de ikke har stemmerett i Trondheim. Lars Magnussen sa det rett ut på møtet på Samfundet som studentaksjonen arrangerte den 31. august:

- Vi prioriterer de innbyggerne som hører hjemme i Trondheim.

Ordfører Anne Kathrine Slungård bekreftet utsagnet med sitt fravær på Samfundet for et tjuetalls publikum, hvorav halvparten var studentpolitikere.

Lars Magnussen (H), Rita Ottervik (Ap) og Hulda B. Bernhardt (Velferdstinget, NTNU) var samlet sammen på Klubben på Studentersamfundet for å diskutere Studentaksjon-99 sine fem krav om bedrede kår for studentene i Trondheim.

Paradoksal debatt

Bedre tilbud på kollektivtrafikken, lik rett til kommunale barnehageplasser, rett til å melde flytting uten å miste reisestipendet, lik rett til sosialhjelp og høringssrett i saker som angår studentene. Med dette håper Studentaksjon-99 at viktige saker som angår studentene blir satt i fokus.

Det er unektelig noe paradoksalt med debatten. Studentene vil diskutere sin påvirkningsmulighet uten at kommunepolitikerne egentlig bryr seg. Det er ikke studentenes stemme som politikerne fisker etter nå i disse valgkamptider.

Enig om stemmerett

Både Høyre og Arbeiderpartiet er skjønt villige til å gi Trondheimsstudentene stemmerett i kommunen. Det er bare det at et slikt vedtak må fattes av de sentrale myndighetene. Det er ikke i kommunepolitikernes makt å gi studentene mer makt. Det er derfor i utgangspunktet en noe håpløs debatt studentaksjonen søker å få i gang, hvis det er reell innflytelse som er målet.

Likevel har Arbeiderpartiet gjort seg mest bemerket med sine lovnader. De formelig melker aksjonen for det den er god for, og kan på alle de fem punktene tilfredsstille studentene. De lover blant annet studentene at det skal bli billigere å reise kollektivt, lover å bygge ut barnehagetilbudet og lover at sosialhjelpen i større grad skal tilpasses studentene. Dette er ikke et kjapt utspill fra Ap, men gjennomtenkt tilbakemelding på Studentaksjon-99. Og et utspill som innebærer lovnader Lars Magnussen mener er urealistiske.

Engasjementet til Studentaksjonen-99 vil først og fremst bidra til at studentene blir mer bevisste på sin egen hverdag og studiesituasjon. Studentpolitikerne har vist seg fram og vist at de mener alvor - de ønsker seg engasjerte studenter. Studentene har med denne aksjonen en mulighet til å vise at de bryr seg.

I tillegg har aksjonen gitt en utfordring adressert til de sentrale myndighetene om å ta studentene på alvor.


KAREN ANNE OKSTAD
KENNETH AAR (ILLUSTRASJON)