NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 
Biennale Fanfare!

Prorektor Kathrine Skretting (til høyre øverst) og universitetsdirektør Vigdis Moe Skarstein med sine menn, var fire av de glade gjestene som drakk Twinings og spiste scones i Palmehaven på Britannia Hotell lørdag 4. september.

En storstilt åpning - først litt te, så brask og bram, en ambassadør, en teatersjef, en universitetsdirektør, en ordfører, sekkepipe og kammermusikk og mere til. Det var stilfullt, kanskje noe pompøst, men la gå - litt ekstra skal det vel være.

TrondheimBiennalen startet lørdag 4. september med engelsk Twinings i Palmehaven. Styret for Nettverk for kunst og estetikk var vertsskap for sine utvalgte prominente gjester. Her hygget noen av de viktigste aktørene i biennalen seg, kuratorer, sponsorer og noen NTNU-representanter. Else Marie Dalaker og resten av biennale-styret sørget for en stilfull og utrøndersk aperitiff før den offisielle åpningsseremonien trådte i gang på Trøndelags Teater Gamle Scene. Her var tiden inne for festtalene og musikalske smakebiter.

Diplomatiske festtaler
Det var teatersjefen, ordføreren, en «Her Britannic Majesty`s Ambassador», og en universitetsdirektør ved NTNU som stod for talene. De proklamerte for en full og intim sal, at årets biennale er viet Storbritannia, dette landets kunst- og kulturuttrykk, og det gode samarbeid og flotte forhold våre to land har. Teatersjefen stod for Ibsen-sitatet, den britiske ambassadøren stod for stilen, universitetsdirektøren stod for refleksjonene og ordføreren for en diplomatisk trøndersk tale hvor Rosenborg og vikingetrønderen Harald Hardråde ble nevnt - som for å sette ting i interessante perspektiver.

Ideologi
Det mest interessante perspektivet bidro NTNUs universitetslektor Vigdis Moe Skarstein med. Hun rakk så vidt å formidle noe av konseptet og ideologien bak TrondheimBiennalen, som først og fremst neppe skal være en symbolsk vennskapsgest til Storbritannia, men en biennale som skal vekke til nysgerrighet, vitelyst og erkjennelse. Skarstein trakk fram relasjonene mellom vitenskap og kunst, forskning og formidling, universitet og samfunn. Med dette ble litt videre perspektiver trukket inn, hvor kunst og kultur kan bli sett på som viktige korrektiver til teknologien og til samfunnet.

- Når kunst og teknologi får virke sammen dannes det kreativitet, påpekte Skarstein, og vi forstod henne dit hen at TrondheimBiennalen kan gi fine opplevelser og viktige impulser - og med det kanskje innsikter og forståelse av det samfunnet vi lever i.


KAREN ANNE OKSTAD
SISSEL MYKLEBUST (FOTO)