NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Jan Erik Kaarø

Teknisk ansvarlig: 
Even Gran

 

Forskningsdager for sjette gang:

Skal det være en liten tår ursuppe?

Vil du vite om du er en flørter? Koke ursuppe? Få en ufo til å sveve? Målbinde Martin Ystenes? Under Forskningsdagene 2000 har du sjansen.


Vitenskapsmuseets "pinnsvinprosjekt" vant prisen for beste prosjekt under fjorårets forskningsdager. (Foto: Mentz Indergaard.)

Selv om målgruppen er barn og unge mellom 9 og 19 år, har Forskningsdagene 2000 i Trondheim mye å by på for både yngre og eldre. Åtte-ti av NTNUs fakulteter bidrar i år under det som - trykksaker unntatt - er universitetets største formidlingstiltak, og årets Forskningsdager er de sjette i sitt slag. Det største arrangementet finner også denne gangen sted på Torget den 28. september. På "Forskningstorget" stiller en rekke av NTNUs forskere opp med sine kloke hoder - og dessuten også med u-båter og roboter, med datamaskiner og papirbunker, med mini-ufoer og jet-sykler. For bare å nevne noe.

I "orakelkiosken" vil til enhver tid befinne seg en forsker eller to. Her skal du i prinsippet kunne få svar på alt mellom himmel og jord, og ett av NTNUs orakler er selvsagt kjemiprofessor, sprøytvarsler og "allviter" Martin Ystenes. Her har du i det minste en teoretisk sjanse til å gjøre ham svar skyldig.

- Vi har flere prosjekter i år enn i fjor. Og NTNUs ansatte har, gledelig nok, vist større interesse enn noen gang før, for å delta. Vi håper å slå fjorårets publikumsrekord på 7-8000 besøkende. Nå gjelder det bare at været holder, sier Asbjørn Helge A. Gaasø, prosjektleder for Forskningstorget.

Program på nettet. Nytt av året er at Forskningsdagene tar inn under paraplyen alt som foregår av formidlingstiltak i byen i dagene mellom 22. september og 1. oktober. Dermed blir det et svært rikholdig program som presenteres, der både omvisninger, forelesninger, ekskursjoner og praktiske aktiviteter inngår. Faglig spenner det over hele fjøla - fra middelalderhistorie til cyberspace, og "alt" som befinner seg imellom. I tillegg til NTNU deltar Høgskolen i Sør-Trøndelag, Vitensenteret, Nina/ Niku og Norges geologiske undersøkelser under årets Forskningsdager. Fullstendig program finner du på nettadressen http://www.forskningsdagene. com - gå derfra til fylkesoversikten.

Av Lisa Olstad