NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Jan Erik Kaarø

Teknisk ansvarlig: 
Even Gran

 

Har bilde av bestefar

Inger Johanne Glasø Røkke (51), bibliotekar ved UBiTs Spesialsamlinger, Gunnerusbiblioteket


Inger Glasø Røkke holder styr på over 350 000 negativer og har stor pågang om utlån. Gamle fotografier i stilige rammer pynter opp på kontoret. Foto: Arne Asphjell.

Den sterkeste opplevelsen Inger Glasø Røkke har hatt i møte med publikum, var da hun fant en savnet bestefar i arkivene. Episoden er et eksempel på mangfoldet i jobben med det historiske bildearkivet ved Gunnerusbiblioteket.

Per dato er det over 350 000 negativer i samlingen, og det kommer stadig til nye. Materialet blir flittig brukt i mange slags sammenhenger. Blant annet i historiske prosjekter i skolen, forskjellig type illustrasjoner, utsmykking av bygg, dokumentasjon av gammel byggeskikk og i slektsgransking.

Innimellom kommer det oppdrag av den mer kuriøse sorten, som for eksempel jakten på den forsvunne bestefaren. Av uviss årsak hadde han gjennom hele sitt liv blånektet å bli fotografert. Familien hadde ikke et eneste bilde der han var med. Men det hadde Røkke! Et dypdykk i magasinene avslørte et bilde fra havna i Trondheim, med tre kjekke menn på veg ned en landgang. Den midterste var den savnede bestefaren.

Røkke er bibliotekar og veldig opptatt av lokalhistorie. Derfor passet det henne godt å få ansvaret for bildesamlingene da jobben ble ledig i 1978. Forgjengeren hennes var over 80 før hun pensjonerte seg. Riktig så lenge har ikke Røkke tenkt å holde på. Og hun har allerede begynt å tenke på hvordan hun kan overlevere sin kunnskap om utlånstjenesten for bilder.

Hennes høyeste ønske er å få skannet hele bildesamlingen og gjort den tilgjengelig på web. Foreløpig er det bare samlingen fra Fjellanger Widerøe som er lagt ut: http://www.ub.ntnu.no/baser/spessaml/fw/data/fw-start.htm

Av Synnøve Ressem