NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Teknisk ansvarlig:
Kenneth Aar

 
 Nina Ruth i fronten
Nina Ruth Kristoffersen, 25 år, er:

...leder av Studenttinget
   NTNU
...en av initiativtakerne i
   Studentaksjon -99
...AP-kandidat ved
   høstens kommunevalg
...hovedfagsstudent (p.t.
   sovende) i
   statsvitenskap

- Nervøs? Nei!
Det er jo genialt å stå foran
3000 mennesker å fortelle om Studenttinget.

Aller først et scenarium: 45 år gamle Nina Ruth Kristoffersen fra Utenriksdepartementet oppholder seg i Burma og har iverksatt et prosjekt om damer og data.

- Nei, nei. Det tror jeg ikke på.

- Hvem er du da?

- Jeg tror nok at jeg er lærer et eller annet sted. Men kanskje, kanskje kommer jeg til å søke UD.

Mer makt

Hun ler litt, den 25 år gamle Nina Ruth Kristoffersen fra Åndalsnes. Fremtiden er ennå i det blå, og egentlig ikke noe å sysselsette hennes røde tanker med. Hun har nok med det daglige arbeidet som leder av Studenttinget i Trondheim. Hennes siste utspill er at studentene i Trondheim må få større politisk makt.

- Vi vil blant annet fremme et kommunalt råd med studentinnflytelse og tillatelse til å melde flytting uten å miste reisestipendet, krever hun. Sammen med leder av Studentparlamentet på HIST og leder av Samfundet har Kristoffersen begynt å samle underskrifter som skal leveres ordfører Anne Kathrine Slungård sist i august.

- Dette er også en fin måte å markedsføre Studenttinget på, innrømmer Nina.

Tillitsvalgt 24 timer i døgnet

Du treffer henne på kontoret på Stripa på Gløshaugen. Du kan også oppleve å møte henne med munnen full av italiensk salat, en tom kaffekopp i den ene hånden og en blyant i den andre, hvor hun noterer at hun blir opptatt i to timer. Hun ser travel ut:

- Når du er tillitsvalgt, så er du det hele døgnet. I dag regner jeg med å jobbe til klokken 22.00.

Hun viser vei inn til møterommet. Der er det kaffe å få. Det er blitt mye møtekaffe de siste årene, for Nina har de siste årene hatt følgende verv (hold pusten): studentalltingsrepresentant, universitetsutvalgsrepresentant, kollegierådsrepresentant, representant for Sosialdemokratisk Studentforbund, tillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag og kollegierepresentant.

- Det blir mange hatter, dette. Tror du folk har vanskeligheter med å vite hvem Nina Ruth Kristoffersen egentlig er når hun uttaler seg i media?

- Hvis det er slik at de tenker; der er hun igjen! synes jeg at jeg har kommet langt. For det er vanskelig å komme gjennom i media og sette dagsorden i saker jeg mener er viktig.

- Har du noen ganger kommet i konflikt med deg selv i alle disse rollene?

- Nei, jeg har ikke det. Men en må være klar over å skille sine roller. Nå er jeg leder av Studenttinget og representerer meninger vi har kommet frem til i fellesskap.

Sier hun og brenner. Det er ikke mange som legger igjen glør i to år som heltidsengasjert studentpolitiker.

-- Det er et mer krevende verv å være studenttingsleder enn å være kollegierepresentant. Men du får til gjengjeld mer gjennomslag i politiske spørsmål, en større oversikt og mulighet til å påvirke. Men dette er ikke bare en jobb. Det er mye moro også. Absolutt. Men du?

- Ja?

- Jeg trodde vi skulle snakke om hvordan det er å stå utenfor NSU?

NSU-nei, en tabbe?

Man kommer ikke utenom Norsk Studentunion. 53,6 prosent av de NTNU-studentene som stemte, sa i
november i fjor nei til fortsatt medlemsskap i unionen. NSU mistet dermed 18 000 Trondheimsstudenter som medlemmer. Nina var tilhenger av fortsatt medlemsskap i Norges største studentorganisasjon. Likevel valgte hun å bli ny styrer av den skuta som ville seile sin egen sjø. Hun veier sine ord omhyggelig når hun blir spurt om det i ettertid er en tabbe å stå utenfor.

- Det... det er ikke opp til meg å si om det var en tabbe eller ikke. Men ...men det har vært vanskelig å nå gjennom på nasjonalt plan. Vi har gjort så godt vi har kunnet.

Studenttinget har samme organisasjon som før, men har flere informasjonsoppgaver som NSU tidligere gjorde.

- Hvor vanskelig er det å fremme saker utenfor NSU?

- Vi klarer ikke å gjøre det samme som NSU. De er sju stykker som jobber jevnlig med saker på nasjonalt plan og har regelmessig kontakt med Stortinget og media. Vi har ikke klart å fokusere nok på studiefinansiering og boligsituasjon for NTNU-studentene.

Nina forteller at hun har vært på lobbyrunder i hovedstaden, men at det ikke er tilfredsstillende. Hun leker med tanken om å ha en representant for NTNU-studentene med bopel i Tigerstaden.

- Det er ikke holdbart at vi, som representerer en fjerdedel av studentene i Norge, ikke slipper til med representasjon i viktige organer, sier Nina og sikter til fraværet i organer underlagt Universitetsrådet. Der er det vanskelig for Studenttinget å få representasjon uten NSU sin godkjennelse.

- Jeg har forståelse for at NSU vil opprettholde sin egen representasjon, de har jo sine studenters interesser å representere. Men de kunne gjerne ha vært mere gavmilde overfor oss.

- Noe positivt må det vel være å stå utenfor?

- Forhåpentligvis styrker det samholdet i studentdemokratiet her i Trondheim. Vi kan ikke lenger skyve ansvaret til NSU, vi må ta det selv.

- Ser du for deg at NTNU-studentene om fem år igjen er med i det store studentfellesskapet NSU?

- Om fem år, er det ikke noe igjen av NSU, for da er høgskolens STL og NSU slått sammen, nærmest jubler hun i veggene.

De samme veggene er et ekko fra fortiden. Det henger paradoksalt tre gamle NSU-plakater i billig innramming.

- Det er nok mer kunst, og ikke politikk som ligger bak dette, tror Nina.

- Du gikk en gang til valg i kollegiet med miljø, likestilling og IT. Synes du at du har klart å prioritere disse sakene i Studenttinget?

- Jeg har ikke oppnådd så mye som jeg kunne ønske, særlig dette med miljøspørsmål er en langvarig prosess.

- Likestilling?

- Vi har desverre ikke hatt nok fokus på det temaet, vi holder på med å utvide jentedagen på Gløshaugen. IT-strategien skal vi koble sterkere opp mot undervisninga. Dette er saker vi jobber med.

Arbeidet i Studenttinget er en prosess. Mange oppgaver kan ta fem år, men av konkrete saker som tinget har fått i stand, nevner Nina fadderordningen for nye ex.philstudenter.

Feminist i front

Man blir ikke rik av å fremme studenters interesser. Nina tjener 115 00 i året. I mai i fjor fikk hun lønnsøkning slik at hun kom 32 kroner over grensen Statens Lånekasse setter for rentefritak.

- Jeg ringte mange steder for å unngå det, men nei ? det var helt umulig.

Resultatet ble 8000 kroner i løpende renter. Det holder ikke til mer enn smør på brødskiva og en gang i blant italiensk salat oppå.

Utad virker de kanskje ikke som verdens tøffeste gjeng, disse studentpolitikerne. Men en av Ninas kompanjonger forteller historien om da Nina og to andre studentpolitikere på et vorspiel unnlot å bli med ut, og fortsatte samtalen om nasjonale utdanningsstrategier ut i de sene nattetimer. Til tross for at stearinlysene hadde sloknet, musikken stoppet, og vertskapet kommet hjem for å legge seg, fortsatte studentpolitikerne å løse strategiproblemene. Dagen etter kom klagene fra naboene om støy.

Nina minnes ikke historien med det samme. Det er blitt mange diskusjoner de siste årene.

Innimellom alt arbeidet i studentpolitikken har hun kommet halvveis i kvinnemanifestet «Fittstim».

- Kunne du ha vært en av bidragsyterne?

-. Ja! Jeg er feminist. Men det er viktig å ikke bare skrive om det, men også være det, å fylle rollen i samfunnet. Jeg er blitt kalt rødstrømpe et par ganger, og det er jeg stolt av.

- Jeg har hørt at det var en tøff valgkamp til kollegiet fordi du var jente?

- Det er tøffere å fronte seg selv, enn å fronte en organisasjon eller et fellesskap, sier hun ettertenksomt og synes at den valgkampen gikk for mye på person og for lite på sak.

Konjakklubb eller kommunestyre?

Da hun begynte å gå på møter i Sosialdemokratisk Studentforbund, gikk det et halvt år før hun turde å åpne munnen.

Torsdag holdt hun tale for de nye studentene i Idrettsbygget.

- Nervøs? Nei! Det er jo genialt å stå foran 3000 mennesker å fortelle om Studenttinget! Men jeg hadde dødd, hadde dette vært for tre år siden.

- Er det sant at dere studentpolitikere mister gløden på slutten av perioden?

- Noen gjør det.

- Men ikke du?

- Å, nei.

Etter jul skal hun trekke seg tilbake fra studentpolitikken, og fortsette hovedfagsstudier i statsvitenskap som har ligget brakk i halvannet år. Hun ser for seg en oppgave om barnehagetilbud eller kommunespørsmål, eller noe annet som er fryktelig interessant. Det skal bli godt å slappe av. Kanskje blir det tid til å benytte seg av dykkersertifikatet hun tok under en jordomseiling. Kanskje blir det mer tid til konjakklubben, til trening, til språkkurs.

- Hvis jeg da ikke kommer inn i kommunestyret i Trondheim!

- Kommunestyret?

- Ja, jeg står på lista til Arbeiderpartiet. Har du fått med deg den nye meningsmålingen? Jeg er ikke kumulert. Men det er likevel ikke umulig.


TORE HUGUBAKKEN
SISSEL MYKLEBUST (FOTO)