NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Teknisk ansvarlig:
Kenneth Aar

 
Mat, helse og kantinene

Erik Lerdahl

Åpent brev til SITS

Nyere forskning viser hvor sundt det er å spise mer grønnsaker og frukt. Utenom den psykiske velvære og at det er lettere fordøyelig er det også forebyggende mot en rekke sykdommer. Hva man spiser i studentårene kan for senere potensielle sykdommer være ekstra viktig. Et godt tilbud om vegetarmat både som hovedrett og tilbehør vil i tillegg kunne påvirke studentenes konsentrasjon og yteevne. SITS serverer mat til mange unge menn og kvinner som arbeider og studerer meget. Mange av dem vil siden få en sentral plass i næringslivet. Svært mange spiser på SITS fordi de føler de verken har tid, prioritet eller krefter til å lage mat hjemme. Personlig er jeg selv ikke en vegetarianer, men har i lengre tid opplevd en mangel ved SITS kantinene på tilbud om vegetarretter og en fristende salatdisk. Flere dager har man ikke en gang muligheten til å velge fisk som varmrett, men må spise kjøtt. Et slik tilbud gjenspeiler ikke utviklingen med en økende mengde vegetarianere blant studentene.

Jeg har selv et par opphold ved KTH i Stockholm og Delft Universitet i Nederland - to læresteder for teknisk naturvitenskapelig utdannelse det kan være naturlig å sammenligne med og hente inspirasjon fra. På begge steder har man muligheten til å få flotte, varme vegetarretter og ta salat som tilbehør til middagen fra en salatdisk. Tilsvarende vet jeg det er ved universiteter i Tyskland, Canada og USA. Selv ved kantinen ved Universitetet i Oslo er serveringen mer variert og tiltalende, med bl.a. muligheten til å velge salat med dressing som tilbehør.

Ved SITS savner jeg også et mer tilgjengelig tilbud av fersk, fristende frukt koblet til middagen. Slik det er nå går mange studenter etter middagen og kjøper seg godteri eller sjokolade som 'dessert' med lite næringsinnhold og mye sukker. Dersom frukt var et naturlig tilbud koblet til middagen ville mange studenter spise denne frukten i stedet. Tilgjengelighet påvirker etterspørsel. Også på dette området kan SITS påvirke studentenes helse. På kantinene på KTH får man for eksempel tilbud om en frukt som en del av måltidet.

Moderne forskning viser også at måten mat serveres påvirker folks fysiske og mentale helse. En smakfull presentasjon av maten øker apetitten og vellysten. Det handler om hvordan maten ligger arrangert på tallerkene. Slik det er nå på SITS kantinene øses maten over på tallerkenen, og ofte renner det over. Slik servering oppleves som lite tiltalende. Jeg ville i denne sammenhengen sett det som gunstig for SITS om de kantineansatte fikk gå på et kurs i servering. Jeg vet at det er snakk om kantinemat og ikke restaurantmat. Men igjen er det naturlig å trekke sammenligningen til kantinene ved Delft og KTH, der maten foruten å være bedre også serveres mer smakfullt med blant annet bruk av persille og annet grønt til å friske opp og farge tallerkenen. Friske, grønne farger påvirker helsen. Ellers vil jeg bare påpeke at de fleste ansatte er hyggelige og vennlige mot studentene. Det jeg taler om handler mer om en holdningsendring i forhold til matservering.

Mitt forslag til SITS er følgende:

* Å innføre en salatdisk med friske, rå grønnsaker ved et par av de største kantinene. Studenter som ønsker det kan betale noen kroner ekstra for å fylle opp en skål med diverse salat.

* Å innføre en varm vegetarrett som standard hverdagsmeny ved et par av de største kantinene.

* Å innføre korger med frukt, lett tilgjengelig, ved et par av de største kantinene. Studenter som ønsker det kan for eksempel betale noen kroner ekstra for middagen for å få med en frukt.

* Å gi de ansatte et kurs i servering av mat. Her kan det være en ide å ta med et par tillitsvalgte fra kantinene på tur til KTH i Sverige, som en inspirasjon og øyeåpner.

Man kan tenke seg dette som et prøveprosjekt der man prøver det ut på de største kantinene ved Dragvoll og Gløshaugen. Ved å ta til seg noen av disse forslagene vil SITS vise at de ikke bare ønsker å tjene penger på studentene utfra en monopolsituasjon, men har en visjon bak deres tilbud, som gjenspeiler seg konkret i deres produkter. En visjon som viser at SITS virkelig bryr seg om menneskers ve og vel og er sitt moralske og etiske ansvar bevisst. En handlende visjon som viser at SITS forholder seg til studentene som respekterte kunder. Det hele er i bunn og grunn mye snakk om en holdning og bevissthetsendring. 


Erik Lerdahl
Stipendiat
Institutt for Produktdesign