NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Jan Erik Kaarø

Teknisk ansvarlig: 
Even Gran

 

Seks nettsteder tilbyr spesialsydde "portaler" for studenter:

Den store nettportalkrigen

Om to måneder lanserer studentsamskipnadene sin nye millionsatsing "Student.no", som har tatt mål av seg til å blåse konkurrentene av banen.

Oppmerksomhet er reklamepenger, og følgelig ettertraktet vare på nettet. Kampen om å friste nettbrukende studenter er spesielt hard. Målet med de fleste studentportalene er å skape et nettsted som er så komplett at man vil finne alt på ett sted. Portalene tilbyr studentrelaterte og allmenne nyheter, studietips og rådgivning. Man kan også finne karriereveiledning, lister over læresteder, informasjon om hvordan man skaffer seg bolig, rubrikkannonser, lenkesamlinger mm. Noen av portalene har også forhandlet med diverse leverandører for å gi studenter gunstige tilbud på varer. De fleste portalene er riksdekkende med mulighet til å sette opp en egen profil. Ved hjelp av denne profilen kan for eksempel studenter i Trondheim kun se innhold som er knyttet til Trondheim som lærested. Studentportalene ønsker selvsagt å tjene penger, og disse skal først og fremst skaffes på annonser og avanse når studenter benytter seg av inngåtte varekjøpsavtaler. Dette er deltagerne i den store norske studentportalkrigen:


www.studieguiden.no

En av de eldste aktørene på markedet. Har spesialisert seg på yrkes- og utdanningsveiledning. Kan vise til en undersøkelse fra Norsk Gallup, der 94 prosent av rådgiverne i videregående skoler pekte på dette nettstedet som ett av de viktigste mediene for å gi elevene oversikt over mulighetene innen høyere utdanning. Har ellers, som mange andre, lenkesamlinger og diverse saksede nyheter fra utdannings-Norge.


www.studentweb.no

Dette er stedet for de sosiale og skrivetrengte. Studentweb.no oppfordrer deg til å sende inn synspunkter, små noveller, dikt og betraktninger som kanskje ellers hadde blitt liggende ulest på harddisken. Når bidragene dine er publisert, kan andre kommentere det du har skrevet. Du kan også oppsøke prategrupper, diskutere og spille dataspill.


www.studentnytt.com

Startet opp av to studenter i Bergen. Studentnytt.com har nyheter hentet fra andre medier, samt lenkesamlinger for studenter. Portalen har også en egen boligsøkemotor som ble hyppig brukt i de bergenske studenters boligjakt tidligere i høst. Studentnytt.com har planer om å bli nasjonal, selv om portalen så langt har hatt et visst tyngdepunkt i vestlandshovedstaden.


www.studentnett.no

Portalen er delt i tre. "Magasinet" består av saksede og egenproduserte nyheter som kan sorteres på lærested. På "Møteplassen" kan du prate med andre, legge inn rubrikkannonser, diskutere diverse tema eller finne venner. "Karriere" hjelper deg med jobbsøking, gode råd når det gjelder studielån mm.


www.studentsiden.no

Dette nettstedet er basert i Oslo, og er ifølge dem selv "det eneste stedet på internett som tilbyr en total informasjonstjeneste for studenter". Dette betyr saksede nyheter, råd og vink, lenker og spesielle varetilbud for studenter som nettstedet har klart å forhandle seg fram til. Studentsiden.no tilbyr også personalisering slik at du selv kan styre innholdet på din side.


www.student.no

Det er studentsamskipnadene i Norge som står bak denne portalen som åpner i månedsskiftet oktober/november. Her vil du finne informasjon om bolig, bokhandel, kantiner, barnehager, idrettstilbud mm. Student.no regner med å bli størst av alle studentportalene i løpet av 2001. Dette skal de klare ved å bruke samskipnadenes særstilling i utdannings-Norge til å skape en tett teknisk integrasjon til primærleverandørene i utdanningssystemet.


NTNUs intranett

I tillegg vil studentene internt på NTNU senere i høst få enda et nytt tilbud i form av universitetets nye intranett. Under portalnavnet "Innsida" vil studentene få informasjon fra sentralnivået, fakultetsnivået og instituttnivået på NTNU i samme skjermbilde. Studentene kan også få informasjon knyttet til de fagemnene de er oppmeldt i. Brukerne kan selv bestemme hva som skal vises i deler av portalen. Man kan for eksempel legge inn personlige bokmerker, eller se oppdaterte nyheter fra NTB.

- Vi skal hamle opp med dem alle sammen

Full funksjonalitet i Student.no blir lansert først neste sommer, sier Ståle Kalkvik.

- Student.no skal på mange måter bli en stor virtuell samskipnad på nettet. Vår unike posisjon i utdanningssystemet gjør oss uslåelige. Ståle Kalkvik ved Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) er sikker i sin sak.

Student.no skal ha alt som de andre studentportalene har, og mer. I tillegg til den obligatoriske blandingen av egenproduserte og saksede nyheter, lenkesamlinger, rådgiving mm. har Student.no planer om å sette opp tekniske koblinger mot datasystemene til for eksempel Lånekassen, Samordna opptak og de ulike utdanningsinstitusjonene.

- På grunn av vår unike posisjon vil vi for eksempel kunne tilby studenter å sende søknader om studielån eller opptak til studier på nettet. Ved å koble oss til datasystemene til utdanningsinstitusjonene, kan vi også tilby konkret faginformasjon. Siden vi har muligheter til å gjøre disse tekniske koblingene, vil vi kunne tilby innhold som er bedre enn alt som finnes i dag, forteller Ståle Kalkvik ved SiT.

Full funksjonalitet vil ikke bli lansert i Student.no før hovedlanseringen til sommeren neste år. Alle studentsamskipnadene i Norge er medeiere i Student.no og har til sammen investert rundt 5 millioner kroner i prosjektet. Student.no skal finansieres av sponsorer og eventuelt ved salg av tjenester. Ordinær reklame kan også bli en del av inntektsgrunnlaget etter hvert.

Tekst og foto: Even Gran
8.9.00