NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Elitestudenter taper karakterkampen

Det som nå er laud, kan bli nest dårligste bokstavkarakter (D) for psykologistudentene ved hovedfag og profesjonsstudiet.

Bakgrunnen er at NTNU vil benytte ulike konverteringstabeller i overgangen fra tall til bokstavkarakterer. Fakultetsledelsen forsvarer sin framgangsmåte: - Det er i dag lettere å komme ned på 1-tallet i psykologi enn for eksempel i sosiologi, sier Kaul.

Psykologistudentene reagerer kraftig på forslaget om hvordan deres karakterer skal beregnes i det nye karaktersystemet. SVT-fakultetet har nemlig utviklet en konverteringstabell som skiller studentene ved profesjonsstudiet og hovedfag i psykologi, fra de andre studentene ved fakultetet. Nå er studentene redd for at dette skal påvirke deres muligheter for attraktive jobber og føre til at de må gjøre langt høyere akademiske prestasjoner for å oppnå en karakter i øvre del av skalaen enn studenter ved andre studier. I et brev argumenterer studentene ved kull 6 ved profesjonsutdanningen i psykologi mot at karakter-statistikk benyttes som bakgrunn for utvikling av ulike konverteringstabeller ved NTNU. Brevet er sendt til universitetsledelsen.

Prosenter og misforståelser

Det viser til at en psykologistudent fra Tromsø, Bergen eller Tromsø vil komme ut med 2,5 på sitt vitnemål, mens en tilsvarende akademisk prestasjon for dem - i følge den foreslåtte konverteringstabellen - vil få nest dårligste karakter, D. «Det er for eksempel uaktuelt å få ta doktorgrad i USA med et vitnemål med B i snitt», heter det i brevet.

Videre poengteres det at «De som går på dette studiet, er meget dyktige folk som er plukket ut etter høye krav... Dermed får også de fleste studentene svært gode karakterer».

Studentene synes det er urettferdig at bokstavkarakterintervallene er satt på bakgrunn av at bare ti prosent av dem ligger på toppkarakteren A, når selve inntakskravet til profesjonsstudiet var ned mot to blank.

Første prodekanus ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse, Hjørdis Kaul, mener psykologistudentene må ha misforstått. Hun sier at karaktergrensene er satt slik nettopp fordi det gode nivået skal reflekteres i det nye karaktersystemet. Hun presiserer at ikke bare ti prosent av studentene kan få karakteren A, slik studentene synes å tro, men at konverteringstabellene er utviklet på bakgrunn av en slik prosentmessig fordeling av tallkarakterene ved profesjons- og hovedfagsstudiet over tid. Når prestasjonen til eksamen tilsier en annen fordeling, vil dette i følge Kaul reflekteres i karaktergivingen.

- Det har dessuten utviklet seg en annen karakterpraksis innenfor psykologistudiet, særlig i de delene som nærmer seg de naturvitenskapelige fagene. Det er i dag lettere å komme ned på 1-tallet i psykologi enn for eksempel i sosiologi. Vi har skilt ut psykologistudentene for at de skal komme mer på linje med psykologistudentene ved de andre universitetene, sier Kaul.

Veiledning, ikke tvangstrøye

Vi spør rådgiver Eirik Lien ved studieavdelingen hvorfor det nå ser ut til å bli ulik konvertering for ulike fakultetene og studiene.

- Dette kommer av at studiene tradisjonelt har brukt tallkarakterskalaen på forskjellige måter. En 2.0 er ikke i dag det samme ved de ulike fakultetene. Derfor ville det vært feil å bruke like konverteringstabeller for hele NTNU.

- Spørsmålet i dette konkrete tilfellet er om vi skal anta at psykologistudentene har en egen karakterskala som ikke har sammenheng med den skalaen som brukes ved SVT-fakultetet for øvrig. Utgangspunktet er jo at A skal gis for en usedvanlig god prestasjon, B for en prestasjon godt over middels og C for en middels god og så videre. Med utgangspunkt i den fordelinga av tallkarakterer som er brukt i de enkelte studiene, har vi bedt fakultetene om å si hvilke tallintervall som harmonerer med de fem bokstavkarakterene.

- Det er dessverre blitt fokusert alt for mye på den prosentvise fordelingen. Den er ment som en veiledning og ikke som en tvangstrøye. Den skal sees over tid, for flere eksamenskull og for et større studieområde enn ett enkelt studium, sier Lien. Han opplyser at studieavdelingen i løpet av høsten vil se nærmere på dette før de legger konverteringstabellene fram for Kollegiet.

- I dette arbeidet vil brevet fra psykologistudentene være et viktig dokument. Siste ord er på langt nær sagt i denne saken, sier Lien.
 
 

TEKST: NORA SITTER

 Les også: «Karakterskalaens esperanto»