NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Vision Lab: Fabulerende stillhet

Bak det «fancy» navnet Vision Lab forventet vi oss å finne et futuristisk UFO-liknende rom uten vinkler, med tredimensjonal film på veggen og science-fiction-musikk over surroundanlegg.
 
Det er viktig å lære seg å veksle mellom en indre verden av fantasi og muligheter og en ytre verden av rasjonalitet og begrensninger, mener Erik Lerdahl (bildet), som understreker at det ofte er i spenningsfeltet mellom disse to verdenene at en kan finne nye løsninger.

Vision Lab viser seg å være et beskjedent innredet rom der stillheten rår. Fra den «sterile» vestibylen ved Institutt for produktdesign leder en anonym dør inn til en oase for fabulering, refleksjon og meditasjon. Initiativtaker til rommet, stipendiat Erik Lerdahl, geleider oss inn i rommet hvor både studenter og lærere kan søke tilflukt fra den høye pulsen ved instituttet og finne ro og inspirasjon.

Mental endring

- Etter hvert som vi får bedre og bedre dataverktøy og teknologi til å virkeliggjøre visjonene våre, vil selve ideene få en mer sentral plass innen produktutviklingen. Ideer kommer gjerne gjennom visualisering eller indre bilder, og derfor er det så viktig å ha et sted hvor man åpner for slik aktivitet, sier Lerdahl.

Vi tar av oss skoene og skimter selve rommet bak en skillevegg. I dette området av rommet er det meningen at vi skal vi endre mental tilstand, legge fra oss den ytre tilstanden av stress og bli mer meditativ og fokusert.

- Skilleveggområdet fungerer som en slags kanal. Du finner det samme prinsippet i kirker, en slags arkitektonisk metafor og støtte til den endringen som skjer når vi passerer, sier Lerdahl og viser oss rundt hjørnet.

Mange små spotlights sender varmt og levende lys ut i det gule rommet. Trepersienner skjermer for utsikten til de grå murbygningene utenfor. Takets vinkler er dempet med gartnerduk. Flere stearinlys står klare til å tennes, et mandala henger på den ene veggen, og en mengde puter og noen små krakker inviterer til at man søker ned mot gulvet og de tykke tibetanske teppene.

«Hellig» rom

- Det kan vel oppleves som et hellig rom selv om det ikke er knyttet til noen bestemt religion. Å spise eller sove her inne er tabu, og vi har bevisst holdt rommet i en ren og enkel stil, ettersom vi ikke har ønsket å styre folk i en bestemt retning. Med dette rommet, og handlingsforløpet som er knyttet til det, har vi åpnet for en rituell seanse. Ritualer, både i hverdagen og livet generelt, skal blant annet nettopp hjelpe oss i overgangsfaser - fra en tilstand til en annen - og øke vår tilstedeværelse. Vi tar av oss skoene, tenner lys og går ned på golvet. Med dette skjer det både en fysisk og en psykisk endring med oss, sier Lerdahl, hvis stemme automatisk er blitt lavere etter entreen i rommet.

- Når vi kommer ned på bakkenivå, kommer vi lettere i kontakt med barnet i oss selv og blir mer uformelle. Noe av det første vi gjør som spedbarn, er jo å kravle på bakken. Den nye fysiske stillingen, som bryter med hverdagen, gjør det lettere å rive løs tankene fra deres faste spor, tror Lerdahl.

Legitim fabulering

Vision Lab kan brukes alene eller sammen med andre. Lerdahl mener at vi i alt for stor grad har en tendens til å skille mellom arbeid og fritid. Han synes at det er på tide å legitimere fabulering og refleksjon på arbeidsplassen. Og da trenger vi oaser i kontorlandskapet, som gir bedre rom for slik tankevirksomhet enn kontorstolen og skrivebordet. Fysiske endringer av rommet og kroppens posisjon påvirker oss mentalt.

Han tror ikke det er tilfeldig at ideer gjerne oppstår på do eller i dusjen. Det er ofte i avslappende øyeblikk at nye ideer og løsninger ser dagens lys.

- Hvordan har responsen vært på rommet?

- Stort sett har det vært positive reaksjoner, for noen er det nok litt nytt og fremmed ennå. Det vil alltid være en prosess før brukerne eventuelt får et forhold til et slikt rom. Men bare det å vite at det finnes et rom som Vision Lab i huset, kan være godt. Det er lettere å være ute i en storm når man vet at det er en stille havn innen rekkevidde, sier Lerdahl.
 

Det er viktig å lære seg å veksle mellom en indre verden av fantasi og muligheter og en ytre verden av rasjonalitet og begrensninger, mener Erik Lerdahl (bildet), som understreker at det ofte er i spenningsfeltet mellom disse to verdenene at en kan finne nye løsninger.

Les også: Lekne produktutviklere