NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes 

Teknisk ansvarlig: 
Erik Prytz Reitan

 
Avgangsutstillingen 1999: 

Vel overstått 

I det ene rommet stirrer to karatekvinner mot deg. Fra to skjermer som henger ned fra taket, slår de karateslag ut i lufta til lokkende toner av moderne middelaldermusikk. 

Et annet rom er fylt opp av et hvitt, sterilt lys og en grådig lyd av noen som slikker. 

Fjerdeårsstudentene ved Kunstakademiet i Trondheim avsluttet denne uka «Avgangsutstillingen 1999». Rundt to tusen besøkende har i løpet av fjorten dager vært innom Trondheim Kunstmuseum for å oppleve de 20 avgangsstudentenes verk. Mange skoleklasser og ungdommer har latt seg lokke av studentenes utstrakte bruk av moderne teknikker som lyd, video og foto. I august skal utstillingen videre til Sollentuna hvor de skal stille ut sammen med avgangsklassen ved Den Kungliga Högskolan i Stockholm. 

Hysterisk og hverdagslig 

Anne Helen Robberstad (29) og Johanna Lundin (27) har fått mange reaksjoner på sine bidrag. Anne Helen med sin videoinstallasjon «hah» og Johanna med sin lydinstallasjon «Slicka lagom». Anne Helen har brukt tre-fire måneder på sin installasjon med karatekvinnene. Det er første gang hun har tatt steget over til å bruke andre enn seg selv i sine videoer. ? Å bruke andre innebærer et stort ansvar, mener hun. 

Karatekvinnene har røde negler, rødt belte, røde munner og følger deg med blikket. Ikke alle tør gå ut på det hvite gulvet mellom dem. 

- Da en skoleklasse var her, begynte noen av elevene å ta etter bevegelsene til de to; de slo ut i lufta og sa «hah». Det er artig når kunsten engasjerer, sier Anne Helen. 

Johanna fra Uppsala i Sverige skulle egentlig bli interiørarkitekt, men endte opp med fire år ved Kunstakademiet i Trondheim. Hun har valgt å presentere essensen av sitt arbeid i disse årene med lyden av en slikkende hund. Helt konkret er det et utdrag av et langt opptak av Anne Helens hund (Robby) som slikker i seg skinkeost, men akkurat det er ikke så interessant, mener Johanna. Hun er mer opptatt av hvilke følelser publikum får i møte med lyden og rommet. 

Bevisst refleksjon 

- Lyden er både hysterisk og hverdagslig. Den kan symbolisere menneskenes behov for å tilfredsstille eller behovet for å vaske seg ren, antyder Johanna. 

Både Anne Helen og Johanna synes det har vært bra at ikke studentene ved kunstakademiet har vært fastlåst innenfor én teknikk, men er blitt oppmuntret til å tenke på hvilke teknikker som passer til den ideen de måtte ha. De roser dessuten skolen for å ha gitt studentene et selvstendig ansvar for sin egen læring og utvikling. 

Instituttstyrer ved Kunstakademiet i Trondheim, professor Jeremy Welsh, synes årets avgangsstudenter nå har avsluttet en profesjonell utstilling med høy standard. 

- Studentene har ikke bare prøvd å være kule og hippe i sine uttrykk. Mange av arbeidene inneholder nemlig en bevisst refleksjon over sin egen tid, samt dagens tilstand innen billedkunsten. 

- Denne klassen går jo over fra å være kunststudenter til kunstnere ved avslutningen av et tusenår, og på mange måter har de trukket sammen ulike tråder i kunsthistorien med denne utstillingen, sier Welsh. 

Han synes ellers at utstillingen speiler Kunstakademiet i Trondheims satsing på ny teknologi og maleri og deres forsøk på å opprettholde en dialog mellom det tradisjonelle og det eksperimentelle. 
 
 

TEKST: NORA SITTER