NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes 

Teknisk ansvarlig: 
Erik Prytz Reitan

 
Universitetsavisa banker på hos 

Øyvind Gustavsen 

Yrke: Dr.ing-stipendiat ved Institutt for uorganisk kjemi 

Alder: 27 år 

Sivilstatus: Samboer, ett barn 

Bosted: Moholt 

I 1991 kom Øyvind Gustavsen til Trondheim og NTH fra Sandefjord. Nå har han et drøyt halvår igjen før doktorgraden er ferdig. Det kan bety slutt på Trondheimsoppholdet. 

- Før var jeg fast bestemt på å flytte tilbake på Østlandet. Nå trives vi imidlertid så godt at det ikke er uaktuelt å bli her i byen. Det kommer an på resten av familien og arbeidssituasjonen. For min del vet jeg at det blir avtjening av verneplikt, men jeg vet ikke hvor, forteller 27-åringen. Han har søkt seg over fra militær- til siviltjeneste, og venter på svar fra Justisdepartementet. 

Vi traff Øyvind Gustavsen på kontoret i Kjemiblokk II på Gløshaugen. 

- Hva driver du egentlig med når du er på jobb? 

- Jeg måler damptrykk over kryolittbaserte smelter for aluminiumsindustri. 

- ?? 

- Det er uvisst hvilke komplekser som dannes i de store smelteovnene med aluminium. Ved hjelp av damptrykk og forskjellige dampsammensetninger mener vi å komme litt nærmere et svar. Aluminium er et metall som stadig får nye bruksområder, og da er det viktig for de som jobber i aluminiumsindustrien, å kjenne til hvordan stoffet oppfører seg, forklarer Øyvind. 

- Trives du med jobben din? 

-Ja, dette er helt OK. For en stipendiat er arbeidsdagen relativt fri, i den forstand at jeg legger opp løpet sjøl. Spesielt var det slik de tre første årene. Nå merker jeg at det er et press for å få alle bitene i prosjektet på plass i løpet av året, sier Øyvind Gustavsen. Og fortsetter: 

- Vi har et kjempegodt miljø ved instituttet. Spesielt på festfronten. Der ligger vi godt foran de andre instituttene her. 

- Sitter du foran dataskjermen hele dagen? 

- Slettes ikke. Omtrent halvparten av tiden er jeg på laboratoriet. Det er veldig greit å få litt variasjon. 

- Hva gjør du når du ikke er på jobb? 

- Tja, sier Øyvind og tenker seg om. - Gjør jeg egentlig noe annet? Det går veldig mye tid til familiære ting når du har en gutt på et knapt år. Jeg liker det godt. Dessuten spiller jeg innebandy. Prøver å holde formen litt ved like. Da jeg kom til Trondheim som student, bodde jeg på Singsaker studenthjem, og var med på alt som skjedde. Nå skjønner jeg ikke hvordan jeg fikk tid til alt sammen. Livet har forandret seg en smule. 
     

TEKST: ERIK PRYTZ REITAN