NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

Allforsk legges ned:

- Merkelig framgangsmåte


Direktør jan Moum i Allforsk er kritisk til universitetsledelsens framgangsmåte i forbindelse med nedleggingsvedtaket.

 

- Dersom ledelsen ved NTNU ønsker å ta vare på kompetansen som fins i Allforsk, er dette en - i beste fall - merkelig måte å gå fram på, sier direktør Jan Moum i Allforsk.

«Hva skal vi gjøre nå?» Dette eksistensielle spørsmålet sto alene på dagsordenen da sentraladministrasjonen tok seg en dags tenkepause utenfor huset sist tirsdag. Kollegiets vedtak om nedlegging av arbeidsplassen deres måtte fordøyes. Dessuten ønsker de ansatte å tenke gjennom hvordan de skulle komme over på offensiven.

- Ser folk seg etter nye jobber?

- Det er nok en parallell prosess ute og går her

«NTNU har et
beslutningssystem som ikke er tilpasset forskning»

Per Morten Schiefloe

- folk leser stillingsannonser, samtidig som man avventer hva NTNU- ledelsen foretar seg, sier Moum. Han er kritisk til universitetsledelsens framgangsmåte i denne saken. De ansatte i Allforsk har vært ekskludert fra prosessen som har pågått, sier han.

- En anstendig måte å håndtere dette på ville vært å invitere oss inn i en prosess i forkant av Kollegiets behandling, slik at vi kunne få kommet med konstruktive innspill i hvordan denne prosessen best kunne gjennomføres. I stedet har saken gått direkte til Kollegiet, uten at vi har vært involvert i utforming av konklusjonen. Så vedtar Kollegiet nedlegging, men uten å si noe som helst om hvordan fagmiljøene skal ivaretas, sier Moum.

Ledelsen ved Allforsk er ennå ikke formelt informert om nedleggingsvedtaket. Enkelthetene i Kollegiets vedtak har de skaffet seg på eget initiativ.

- Det er vanskelig å forstå at NTNU-ledelsen ikke har tatt hensyn til at vi faktisk er en part i denne saken. Om de ikke har en juridisk plikt til å informere oss, har de i alle fall en moralsk plikt. Den har de ikke overholdt, slår Moum fast.

De ansatte ved Allforsk holdt et allmøte kort tid etter kollegiemøtet. Det endte med at de ansattes to fagforeninger sendte et felles brev til rektor og direktør ved universitetet, hvor man ber om et snarlig informasjonsmøte.

- Vi forventer at ledelsen nå tar et ansvar for de ansatte, sier Jan Moum.

- NTNUs system ikke godt nok

- NTNU har ikke et beslutningssystem som er tilpasset forskning. Kollegiet vedtar å legge ned Allforsk, men sier ikke noe om hvordan dette skal gjennomføres.

Det er professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, Per Morten Schiefloe, som sier dette. Schiefloe leder forskningsprogrammet Apertura ved Allforsk.

- Det er en del av oss som ikke er overvettes begeistret for Kollegiets vedtak, sier professor Schiefloe.

- I dag har vi et system som fungerer. NTNU derimot, har foreløpig ikke noe apparat for oppdragsvirksomhet. NTNUs system for eksterne prosjekt er relativt kaotisk. Det mer dypereliggende problemet er at universitetets beslutningssystem ikke er tilpasset forskning - det er først og fremst et undervisningssystem, sier han.

Professor Schiefloe er redd for at en del forskningsaktiviteter vil forsvinne ved at Allforsk legges ned og aktivitetene overtas av universitetet.

- Det tungrodde statlige systemet medfører en del pålegg, noen av dem trivielle, som gir oss ekstra vansker: Man har regelverk for stillingsutlysning, stillingsreglement, og liknende, som gjør det vanskelig å snu seg raskt, sier Schiefloe.

De store greier seg

Det er først og fremst de mindre aktivitetene som kan forsvinne, frykter Schiefloe.

- De store, tunge forskningsprogrammene greier seg nok. Men det er mindre prosjekter som er avhengig av et fleksibelt system hvor det er mulig å ta raske initiativ, som kan bli skadelidende.

Professor Schiefloe er kritisk til det han oppfatter som manglende saksforberedelse fra Kollegiets side.

- Kollegiet vedtar nedlegging, men sier ikke noe om hvordan dette skal gjøres. Et vettugt vedtak ville vært først å utrede hva som bør gjøres, for deretter å gjøre det.

Har sendt brev

OU-direktør Trond Singsaas sier i en kommentar at han ikke ønsker å gå inn i en polemikk med ledelsen i Allforsk.

- Nå er det viktig å samarbeide, ikke minst av hensyn til de som jobber ved Allforsk, sier han.

- Jeg vil likevel presisere at vi har sendt et brev til Allforsk hvor vi orienterer om Kollegiets vedtak. Nå avventer vi resultatet av den videre behandling i Allforsks styrende organer, sier Trond Singsaas.

Fakta


Den 29. mars vedtok kollegiet ved NTNU mot fire stemmer å tilrå at Allforsk blir oppløst. Det er nå opp til Allforsks styre å effektuere vedtaket. Vesentlige deler av forskningsaktivitetene vil bli lagt inn under NTNU. Begrunnelsen for vedtaket er i første rekke at universitetet ønsker full kontroll og oversikt over eksternt finansiert virksomhet innenfor de områder som i dag dekkes av Allforsk.

Allforsk har i overkant av 100 ansatte.

 


TORE OKSHOLEN (TEKST OG FOTO)