Fiskeolje mot kreft

Ny forskning ved NTNU viser at flerumettet fett kan skade eller drepe kreftceller. Fra før er det kjent at flerutmettede fettsyrer forebygger hjerte-og karsykdommer.

Forskning utført av Svanhild Arentz Scønberg ved Unigen, viser at bare enkelte kreftceller lar seg påvirke av fettsyrene, og det gjenstår mye arbeid før det kan gjøres forsøk med mennesker. Svanhild Arentz Schønberg tror likevel at dette alternativet kanskje kan bli et supplement til annen kreftbehandling.

Lungekreft

I sitt doktorgradsarbeid ved Unigen, NTNU, har Svanhild Arentz Scjønberg påvist at blant annet lungekreftceller drepes av fettsyrer. Konsentrasjonen av fettsyrene behøver ikke være større enn at det er oppnåelig gjennom kosten. Dette innebærer ikke at tran nødvendigvis er et vidundermiddel for alle med lungekreft. For det er bare noen kreftceller som er følsomme for fettsyrene, også innen samme type kreftsykdom. Men nå vet man i hvert fall mer om hva som slår dem ut.

Kreftenzym

Det er flerumettet fett av typen omega-3 og omega-6 som virker på kreftcellene. Svanhild Arentz Schønberg har påvist at cellene som ikke tåler disse fettsyrene, har lavt nivå av et bestemt enzym. Det gjenstår å se om dette enzymet har en viktig rolle også for andre kreftcellers følsomhet mot fettsyrer. Blant annet pågår det et doktogradsarbeid der tarmkreftceller sjekkes på liknende måte.

- Hvis dette blir aktuell behandling i framtida, må det faktisk tas prøver av hver eneste svulst for å sjekke om fettsyrene vil ha noen virkning, sier Svanhild Arentz Schønberg.

Det har vært kjent en stund at fettsyrer kan skade enkelte kreftceller, men ikke hvorfor. Doktogradsarbeidet til Scønberg er en av de første studiene som bidrar til å forstå virkningsmekanismen, forteller professor Hans Krokan ved Institutt for kreftforskning og molekylærbiologi ved NTNU.

BENTE HAARSTAD


forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt