NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

NTNU-student
blir rådgiver for Stoltenberg

Om halvannen måned skulle Kathinka Meirik etter planen avlegge sin medisinske embetseksamen. Men i forrige uke ble hun kalt til Regjeringskvartalet, som statsministerens personlige rådgiver.

- Jeg skal først og fremst være politiker, sier Jens Stoltenbergs rådgiver fra Trondheim, NTNU-student Kathinka Meirik.

- Det kom brått på, medgir 27-åringen fra Lademoen, som har studert medisin i fem år og ni måneder. I den klare hensikt å bli lege, ikke politiker. - Men man kan jo ikke la en sånn sjanse gå fra seg, smiler hun.

Helt som lyn fra klar himmel kom riktignok ikke oppringningen fra Statsministerens kontor. Den rutinerte Ap-politikeren (bystyrerepresentant i Trondheim siden 1991, nestleder i Trondheim Ap siden 1993, nestleder i fylkespartiet de siste to årene, samt leder i to år for Norske medisinerstudenters forening i Trondheim) hadde fått noen hint. - Torsdag fikk jeg vite at representanter for partiets kvinnebevegelse hadde foreslått meg som rådgiver på statssekretærnivå. Jeg mistenker Gunhild Øyangen for å ha vært frampå også, sier Meirik. - Vi to har stort sett vært uenige om alt mulig, men jeg mistenker henne likevel.

Mot EU og gasskraft

Mer opptatt av saken var Meirik likevel ikke, enn at hun gikk på forelesning torsdag, om revmatiske lidelser. Med mobiltelefonen avslått. I en pause slo hun den imidlertid på, og så at et Oslo-nummer hadde prøvd å nå henne. Det var partiets stortingsgruppe, som ba henne vennligst holde telefonen påslått. For Jens Stoltenberg hadde tenkt å ringe.

- Om kvelden satt jeg på pauserommet i Eirik Jarls gate, der vi har leseplasser, da telefonen kom. Da sprang kullkameratene mine ut og kjøpte roser og en flaske øl til meg! Og dagen etter satt jeg altså på et kontor på toppen av regjeringsbygget, med sekretær og alt, rett fra en leseplass på én kvadratmeter.

- Du kjenner kanskje Stoltenberg fra før?

- Kjenner og kjenner. Vi har jo møttes noen ganger, vært på de samme møtene og den slags. Han har nok hørt meg holde en del innlegg gjennom årene. Men omgangsvenner har vi aldri vært.

- Du har profilert deg tydelig som både gasskraftverk- og EU-motstander. Likevel vil han ha deg?

- Ja. Men han ba om bekreftelse på at jeg ville legge om til en mer beskjeden profil i akkurat de sakene.

Hva rådgiverjobben egentlig går ut på, er ikke Meirik helt sikker på selv. Men selv om hun tror medisinerbakgrunnen hennes er med på å spille en rolle, er det først og fremst politiker hun skal være. - Jeg skal vel jobbe i forhold til organisasjoner. Skrive taler. Sørge for at statsministeren til enhver tid gjør en god figur, tror hun.

Bratt læringskurve

Kathinka Meirik holder fortsatt på at det er lege hun skal bli. Det er gjennom årene mange som har hintet om en karriere som politiker på heltid, men foreløpig har hun holdt seg hard og prioritert studiene.

Men hvordan skal hun få tatt sin embetseksamen hvis regjeringa Stoltenberg faktisk blir sittende en stund? - For det første har nå fakultetet sagt at det vil legge til rette så mye som mulig for meg. Selv tenker jeg at jeg kanskje får til å ta eksamen til sommeren, hvis jeg kan få litt fri. Jeg skulle begynt i turnustjeneste ved Rana sykehus den 1. august, det må utsettes, det også. Men kan du ikke skrive at jeg har fått så mye fin støtte fra kullkameratene mine? Det betyr så mye for meg!

- Til slutt: Gleder eller gruer du deg til å ta fatt?

- Begge deler. Det er jo utrolig spennende å ha fått en sånn sjanse; jeg tror ikke helt jeg har fått begrep om hvilke muligheter det gir. Men det blir en veldig bratt læringskurve, sier Kathinka Meirik.


LISA OLSTAD (TEKST OG FOTO)