NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

En hottentott er en hottentott er en...

Har hottentottene endelig forlatt Thorbjørn Egner-land for godt og blitt en stamme i Afrika?

- Nedsettende og arrogant, er direktør i Norad, Raymond Johansens, kommentar til setningen «Hver hottentott sin pc, er Norads nye politikk» på NTNUs hjemmesider.

- Jeg tar det hele med et stort smil. Vi ønsker å provosere, og det har vi klart, sier Jørund Buen, som har vært med på å klekke ut forhåndsomtalen til Teknologicaféens møte om teknologioverføring til land i Sør. Nå har de endret møteteksten. Det betyr imidlertid ikke at Jørund Buen beklager bruken av ordet.

Røre ved fordommer

Jørund Buen tar hottentottkritikken med et smil.

- Hottentott-ordet var ikke tilfeldig valgt. Hottentottene er en folkegruppe - på lik linje med nordmenn og samer. Hottentottene har bevart mye av sitt tradisjonelle levesett, og en stor andel av dem er analfabeter. Derfor er det ikke uten videre sikkert at en pc vil fungere på samme måte for dem som for oss. Hvis jeg selv hadde vært en hottentott, ville jeg likt svært dårlig at en avdelingsdirektør i Norad hadde ment at jeg ikke kunne ha utbytte av en pc.

- Har dere ment at folk som leser «Hver hottentott sin pc», skal trekke på smilebåndet?

- Ja, vi har også ment det humoristisk. Hottentott-begrepet er også valgt fordi ordet pirker ved folks fordommer. Ordet bør lede manges tanker til Norges tidligere misforståtte, overlegne bistandsånd, og vår oppfattelse av den underdanige afrikaneren, sier Buen.

- Vi ville ha mistet litt av brodden, om vi hadde skrevet: «Norad vil gi pc til afrikanerne». Vi har trukket fram en stamme vi mener er relevant i denne sammenhengen, sier Buen. Han vil på ingen måte latterliggjøre hottentotter og stiller spørsmål tilbake:

- Kan man sverte vår uttalelse fordi vi nytter navnet til en minoritetsgruppe som har blitt latterliggjort tidligere?

- Du mener at møteteksten ikke sårer noen. Men like fullt sier du at dere vil provosere?

- Det å såre og det å provosere er ikke det samme. Hvis jeg faktisk visste at jeg såret noen, ville jeg ha trukket det som står i forhåndsomtalen. Vi vil provosere for å få folk til å komme på møtet, sier Buen som trekker fram at Raymond Johansen fra Norad tilhører den generasjonen som vokste opp med en misforstått oven-fra-og-ned-bistand. Dette er en generasjon hvis nærmeste kontakt med Afrika - satt på spissen - nettopp var Thorbjørn Egners sang om hottentotten Hoa. - Mine jevnaldrende har hatt mye mer kontakt med folk fra andre kulturer. Kanskje Raymond Johansens forsvar for hottentottene forteller mer om hans egne fordommer enn om mine?

Relevant ord

Buen argumenter med at det er en annen tid nå enn på Egners tid. Kanskje er vi mer tolerante, og kanskje har vi mindre fordommer mot folk som kommer fra andre land - nå når vi har lært noen av dem å kjenne? Likevel, vi har kanskje gått for langt i å skjule oss bak vår egen fordomsfrihet. Kan vi si hva som helst uten å skjemmes?

- Nei, helt klart ikke. Jeg kan ikke si: «Jeg er fordomsfri, derfor kan jeg si hva som helst uten at det kan tas ille opp». Men jeg mener at vi i dette tilfellet har gitt et ord sin opprinnelige betydning tilbake. Vi har brukt ordet hottentott på en relevant måte. De som mener at dette er å latterliggjøre, innhentes av sine egne fordommer.

Mediestrategi

I den grad Jørund Buen er skuffet, er han skuffet over at Raymond Johansen nylig er blitt utnevnt til statssekretær, hvorpå han har takket nei til å stille opp på møtet.

- Da får vi ikke muligheten til å svare ham på hans utspill i Adresseavisen. Jeg forstår Raymond Johansens kritikk som et eksempel på mediestrategi. Vi har med å gjøre en dreven gammel SV-politiker og miljøbyråkrat i Oslo som vet å bruke mediene. Han velger å tolke en tekst i verste mening. Man kan spørre seg hvorfor han tar kontakt med Adresseavisen. Han vet at en slik sak stiller ham selv og Norad i et godt lys. Han framstår som en kunnskapsrik direktør i kunnskapsorganisasjonen Norad som skal fortelle Trondheim, NTNU og de uvitende studentene - inkludert uvitende meg - hvordan dette med bistand og IT egentlig henger sammen. Når han sier: « Jeg må dra dit opp og gi dem litt kunnskap», - så kan man spørre seg om hvem som agerer arrogant. Dette kan han gjøre fordi jeg er student og ikke en næringslivsleder. Det er en bra mediestrategi, sier Jørund Buen.


KAREN ANNE OKSTAD
FOTO: KENNETH AAR