NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes 

Teknisk ansvarlig: 
Erik Prytz Reitan

 
Universitetsavisa 

banker på hos 

Pauline Haddow 

Yrke: Førsteamanuensis ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap 

Alder: 35 år 

Sivilstand: gift 

Bosted: Klostergata 

Pauline er skotte. Hun kommer fra Edinburgh og flyttet til Trondheim for drøye fem år siden. Her har hun bodd siden, og er nå gift med norsk mann. 

- ?? 

- Jeg flyttet hit til Trondheim før jeg traff ham. 

- Så hvorfor flyttet du da til Trondheim, når du kunne ha bosatt deg et sted med et noe mer behagelig klima? 

- Nå har det seg faktisk slik at Trondheim representerer et - klimatisk sett - framskritt i forhold til Glasgow. Framfor alt er vintrene bedre. Her kan man gå på ski. Ellers så er muligens de skotske og de trønderske somrene noe mer like - fuktige og regnfulle? 

En annen signifikant egenskap ved Trondheim by er at den er omgitt av fjell. Akkurat det var et absolutt kriterium. Skotten Haddow elsker fjell. Det vestlige Skottland kan oppby like vill natur som det norske Vestlandet. Hun hadde drevet en del klatring før hun kom til Norge. Siden er det ikke blitt så mye klatring, men desto flere fotturer. Dessuten driver hun med squash. 

Pauline Haddow driver med design av hardware i forbindelse med utvikling av kunstig intelligens. Hun jobber også med parallellarkitektur. Dette er ikke så lett å forstå så svært mye av, så vi iler straks videre: 

- Jeg vet det er et grusomt opplagt spørsmål, men altså: kvinner og data? 

- Det er ikke så mange av oss på Institutt for datateknikk og datainformasjonsvitenskap, det er riktig. Her på vårt institutt er det tre kvinnelig vitenskapelig ansatte: ei nordkvinne, ei skotte og ei italiener. Norske kvinner er klart mer likestilte enn sine britiske medsøstre, konstaterer Pauline Haddow. Dog uten at det gjør seg synderlig stort utslag på yrkesvalg: 

- I Storbritannia velger kvinner forholdsvis tradisjonelt fordi det er vanskelig å få jobb i næringslivet om man velger yrker hvor det er få kvinner. Dette er nok mindre vanskelig i Norge, men tradisjonelle yrkesvalg ser fortsatt ut til å vare ved, sier hun. 

Data var ikke det opplagte yrkesvalget for Pauline Haddow. 

- Jeg satt hjemme en kveld sammen med ei venninne, vi delte ei flaske vin og bladde i brosjyrer fra diverse universiteter. Det var da jeg bestemte meg. Og jeg har ikke angret. 
  
  

TEKST: TORE OKSHOLEN