NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

Ble syk av Idrettssenteret

- Jeg har måttet kjempe for min helse, sier
førsteamanuensis ved Pedagogisk institutt, Soilikki Vettenranta.

Førsteamanuensisen var den første av tre ansatte ved Pedagogisk institutt, som ble så syke at de måtte forlate sine kontorer. Umiddelbart etter at hun i desember 1998 flyttet inn i de nye lokalene i fjerde etasje på Dragvoll idrettssenter, ble hun sengeliggende. Etter juleferien fortsatte plagene:

Mistet stemmen

- Jeg opplevde kraftig svimmelhet, mistet stemmen, hadde kontinuerlig tørrhoste og slimdannelse i lungene. Jeg holdt også flere ganger på å besvime i forelesningssalen. Hjemme måtte jeg hjelpes til sengs, forteller Vettenranta, som umiddelbart gjorde instituttet oppmerksom på sine plager. I alt 13 henvendelser er blitt sendt, men tiltak som grundig vask og innstallering av luftrenser på kontoret har ikke hjulpet.

Førsteamanuensis Soilikki Vettenranta ble syk etter at hun begynte å jobbe på idrettsbygget på Dragvoll og måtte bytte kontor.

- Etter at jeg flyttet forelesningene fra idrettsenteret til hovedbygget på Dragvoll, var det også flere av studentene som takket meg, for de var plaget av astma og tålte ikke å være i auditoriet.

Våren 1999 jobbet Vettenranta hjemme og orket bare å være på instituttet én til to timer om gangen. I løpet av sommeren fikk hun tilbud om kontor på Institutt for sosiologi og statsvitenskap, og takket straks ja til dette. Plagene har nå opphørt, men hun har utviklet en større allergi og blitt mer sensibel.

- Jeg har prøvd å være med på møter i Idrettsbygget, men blir så dårlig av det at jeg ikke makter det, slår hun fast.

Sier ikke ifra

Soilikki Vettenranta undrer seg over at det ikke ble gjort undersøkelser om muggsopp tidligere og hvorfor ikke Unimed Sintef, som gjorde den siste undersøkelsen, ble kontaktet før. Dette har hun påpekt i brev både til fakultetsdirektør og til hovedvernombud ved NTNU. Førsteamanuensisen vil ikke framstå som en sytepave, men sier at det eneste hun risikerer å miste, er sin egen helse.

- Det er flere ansatte på Idrettsbygget som plages av det dårlige inneklimaet, men det er for belastende å stå fram. I tilfeller med astma er det også vanskelig å bevise en sammenheng. I begynnelsen ble jeg betraktet som «vanskelig» fordi jeg tok opp disse sakene. Jeg måtte kjempe for min helse.

Vettenranta kjenner til flere ansatte i andre etasjer, som også plages. En ansatt ved Idrettsvitenskapelig institutt i annen etasje sier at det ikke er mulig å være der i mer enn tre timer

Vettenranta vet ikke om hun kommer til å flytte tilbake selv om problemene med det dårlige inneklimaet blir løst.

- Jeg sitter med en usikker følelse om det går an å rense det slik at det er mulig for meg å flytte tilbake.


TORE HUGUBAKKEN
FOTO: KENNETH AAR

 

Angrepet av sopp

Det nye idrettssenteret på Dragvoll er helsefarlig, konkluderer Sintef Unimed som har undersøkt inneluften på senteret. Samskipnaden lover full granskning.

40 personer er nå bedt om å flytte ut av det halvannet år gamle


Bare noen timer etter at Sintef-rapporten om soppskader blir offentliggjort, kommer entreprenører til idrettssenteret for å begynne å rette på skadene.

Dragvoll idrettssenter på grunn av muggsopp. Allerede våren 1999, bare uker etter at de hadde åpnet det nye prestisjebygget, fikk Samskipnaden rapporter om tørr hud, tretthet og allergi blant de ansatte i idrettssenteret. Det er særlig fra fjerde etasje hvor Institutt for sosialt arbeid og Pedagogisk institutt holder til, at klagene har kommet.

Saken ble tatt opp med entreprenørene som bygde huset til en verdi av 91 millioner kroner, men ingen problemer ble funnet. Konsulentfirmaet Protech ble engasjert sommeren 1999 til å undersøke inneklimaet, men ingenting ble funnet da heller. Det var først da NTNU hyret Sintef Unimed til å undersøke tingenes tilstand, at den sannsynlige kilden til plagen ble oppdaget.

Ikke sopp i nye bygg

- Pinlig, innrømmer bygg- og eiendomsdirektør i Samskipnaden i Trondheim (SiT), Odd Roar Sjøhelle. SiT leier ut lokaler til NTNU. Han lover nå undersøkelse i hele bygget for å fjerne fuktighet og mugg.

- Men hvorfor ble det ikke undersøkt om sopp sommeren 1999 av Protech- Dette er jo et idrettsbygg med mye dusjing-

- Eksperter i NTNU-miljøet sa at det ikke er sopp i nye bygg, sier Sjøhelle som vil ikke røpe hvilke eksperter det var som tok feil. Direktøren vil heller ikke spekulere på hva som skjer hvis bygget blir stengt for de som trener, samt for de ansattes lokalitetsskjebne. For tiden jobbes det med alternative kontorer på Rosenborg og Lade.