NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

Skal vi begynne med barndommen?
Han vil gjerne i avisa og på skjermen. Og han vil lære folk å sitte helt stille på en stubbe i skogen. Men akkurat nå vil Tor Bollingmo aller helst plassere byens nye godsterminal langt inni fjellet.

Tor Bollingmo, til daglig leder for Origo-senteret på Dragvoll, har aldri utmerket seg ved å holde seg strikt til sin lest. Ei heller ved å stille sitt lys under en skjeppe. Han kan selvfølgelig en sjelden gang stå fram i mediene i embets medfør, ved å si kloke ting om studenters inntreden på arbeidsmarkedet; men like gjerne dukker han opp som miljøvernaktivist eller som fuglekikker med sterke synspunkter på hettemåkenes levekår. Den siste uka har han fått mangt et øyenbryn til å løfte seg ved, i ellevte time, å lansere et definitivt kreativt forslag til lokalisering av ny godsterminal: «Atlanterhavsterminalen» i fjellet under Gråkallen.

Vedtak om saken blir fattet av Trondheim bystyre torsdag 9. mars, idet Universitetsavisa går i trykken.

- Hvorfor legger du deg borti dette også da, Bollingmo-

- Skal vi begynne med barndommen- Første gang jeg tok kontakt med pressen, var i 1958. Jeg hadde funnet et meisereir i Fagerheimskogen, som jeg holdt øye med noen dager. Så kom jeg dit en dag og fant at noen hadde kjørt en trekjepp ned i reiret, og hele meisekullet lå knust på bakken...

- Vi skulle snakke om godsterminalen-

- ... og da ble jeg så lei meg og forbanna at jeg syklet ned i byen og snakket med en journalist i ArbeiderAvisa, og ble tatt bilde av og kom i avisa.

- Du prøver å si at du var pr-kåt allerede som seksåring?

- Akkurat. Men hør: Jeg er utdannet biolog og bruker all min ledige tid ute i naturen eller med naturstudier. Nå man driver med atferdsstudier, blir observasjonen av mennesket også ganske spennende. Jeg ser at det moderne menneske er utilpass i forhold til naturen, og anser det som min livsoppgave å gjøre noe med det. Derfor kan det for eksempel stå om meg i avisa når jeg holder måkekurs på Ila pir.

- Dit kom det vel ingen?

- Dit kom det 40 stykker for å lære avansert måketeori, og 50 dagen etter på selve feltkurset! Mitt neste kurs skal være et stubbekurs. Det skal koste flesk, og målsettingen er at hver deltaker skal kunne sitte helt alene på en stubbe i skogen i 30 minutter uten noen form for kunstige stimuli. Det kommer til å forårsake krampegråt og nervøse sammenbrudd der og da. Å være et øyeblikk alene i en stille setting, er for komplisert for moderne mennesker. Men bare det er dyrt nok, kommer folk i strie strømmer.

- Sikkert. Men det var altså godsterminalen...?

- Jeg er vel fantasirik og lekent kreativ over gjennomsnittet, og føler meg bekvem når jeg kan tenke fritt og dermed alternativt. Det henger muligens sammen med at jeg kan sitte helt stille på en stubbe i skogen? I hvert fall datt ideen ned i hodet på meg. Det var forresten jeg som i sin tid fikk ideen til lokalisering på Heimdal også. Og siden jeg jobber ved NTNU og i Trondheim, som kanskje har Europas sterkeste geologimiljø, hadde jeg rik tilgang på teknologisk ekspertise.

- Som har tatt deg og ideen din alvorlig?

- Jada. En halv times overveielse er nok til å forstå at ideen er glimrende. Men enkelte av professorene ville bare snakke med meg under forutsetning av at mediene ikke fikk vite det. Det er ganske skremmende.

- Du har ennå ikke svart på hvorfor du legger deg borti denne lokaliseringsdebatten?

- Men det handler jo om folk! På strekket mellom Dronning Mauds Minne og Rotvoll ligger det to skoler, en kirkegård, et museum, rester av et fint kulturlandskap ? og så kommer de med forslag om en jævla godsterminal!

- Kommunalråd Tore Paulsen Værnes karakteriserte forslaget som noe nær en aprilspøk. Tror du alvorlig på at politikerne vil ta forslaget ditt opp til seriøs drøfting?

- Sist jeg så Tore Paulsen Værnes i aksjon, drev han og lempet demonstranter på Rotvoll, så jeg vet jo hvordan han tidligere har bidratt til å løse miljøkonflikter. Men nei, jeg regner ikke med å vinne gehør i bystyret, jeg satser mer på Stortingets samferdselskomité. Men alle som kjenner Trondheimspolitikken, vet at vi har oseaner av tid. Nå kommer sikkert bystyret til å vedta Leangen, men jeg ser slett ikke bort fra at byens framtidige godsterminal kommer til å ligge i fjellet under Gråkallen!


LISA OLSTAD
KENNETH AAR (FOTO)