NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

En test i avstandsvurdering viser seg å være vanskeligere enn man skulle tro. Men Martin Rødsjø fra Botngård skole i Bjugn greier seg godt i testen.

Huset
med det rare i

- Det er liksom så mye rart her, sier en 4.-klassing fra Bjugn. Han er på Vitensenteret.

Et hus der ting skjer hele tida og noe alltid er i forandring. Morsomme og spennende modeller av alle mulige og umulige oppfinnelser finnes det nok av. Vitensenteret kommer ikke til å stagnere - bare pengene strekker til.

 

Stig Nicklas Grorud Hansen går i 4. klasse ved Botngård skole i Bjugn. Han har vært på Vitensenteret en gang tidligere. Her om dagen var han en av omkring 45 000 besøkende dette året. Kanskje kommer han tilbake neste år. En gutt på 9-10 år blir ikke ferdig med Vitensenteret etter ett besøk. Det gjør ikke så mange andre heller.

- Første gangen folk er her, stormer de gjennom og prøver alt som finnes. Den andre, tredje og fjerde gangen får de tid til å lese instruksene og forstå hva som skjer. Og så er det alltid noe nytt siden forrige gang, sier Frode Willmann. Han er formgiver og tekniker på Vitensenteret - uten at tittelen betyr alt for mye. - I praksis er vi «alt-mulig-menn og -damer», alle sammen. Sjefen bruker minst like mye tid i verkstedet som jeg, sier Willmann.

Krevende vedlikehold

Vitensenteret har fylt lokalene etter Norges Bank i Kongens gate med om lag 140 modeller av forskjellig slag. Og det er stadig vekk nye ting på gang. Men dess flere modeller, dess mer arbeid blir det på de ansatte. Vedlikeholdsarbeid er hverdagskost.

- Hos oss er det lov til å hyle og skrike og rive og slite. Det er meningen at ting skal prøves, men helst innen rimelighetens grenser. Henry Ford slapp løs smågutter på sin nybygde traktor for å se om den tålte en støyt. Vi må tenke litt likt. De utroligste ting blir ødelagt - selv om alt selvsagt ikke skjer med vond vilje. Mye av hverdagen går med til å bygge om ting og tang, og gjøre det robust nok til å tåle tøff behandling. Ideelt sett burde alt vi har, vært laget av betong og stål, forteller Frode Willmann.

På scenen med DDE

Hvis du ennå ikke har vært på Vitensenteret, har du gått glipp av mye fascinerende moro. Mest populær er Orbitronen. Den simulerer vektløshet i kroppen, og er laget etter samme prinsipp som apparater man tidligere trente astronater i. Så har du Bluescreen-rommet, der du kan prøve deg som Siri Kalvig eller Kristen Gislefoss - eller kanskje du heller vi stå på scenen sammen med Bjarne Brøndbo og DDE. I Planetariet kan du se stjerner og stjernebilder på nært hold. Puslerommet, trebyggerommet, bankmuseet, lesekroken eller vannrommet er andre innholdsrike steder. Og på vegen mellom alle rommene finner du ting du ikke kan la være å bli fascinert av - enten det er synsbedrag av forskjellige slag, ekkorør, hviskeparaboler eller noe helt annet.

Hverdagsteknologi

Det er ti år siden Vitensenteret så dagens lys. Målsettingen med senteret er å få mer opplysning omkring hverdagsteknologi. Hvis forståelsen av hvordan enkel teknologi fungerer, kan bidra til økt rekruttering til naturvitenskapen, synes Vitensenteret at det gjør en god jobb.

Barne- og ungdomsskoler er hovedmålgruppen for senteret. Men både klasser fra videregående skoler og barnehager kommer jevnlig på besøk. Og en og annen pensjonistklubb, i tillegg til en lang rekke familier. Hvis du tror at det bare er de yngste generasjonene som har glede av å se alt det rare som finnes i Vitensenteret, tar du feil.

- Hvordan får dere tak i alle modellene dere har?

- Vi får veldig mye av folk som kommer innom og spør om vi har bruk for ditt og datt. Og det har vi som regel. I tillegg henter vi inspirasjon fra tilsvarende senter i andre land. Foruten oss, er Teknoteket i Oslo det eneste senteret av denne typen i Norge, og vi har et samarbeid med dem. Men det blir veldig mye jobbing i vekstedene våre, for å få ting til å bli slik vi vil - ikke minst med tanke på at de må tåle mye, sier Frode Willmann.

Fornyelse

Noen modeller er i stadig utskifting. Vitensenteret er ikke et museum som ser likt ut hver gang du stikker innom. Fornyelse er et nøkkelord som settes i høysetet hos de ansatte.

- Det er alltid ting som er i forandring. Mulighetene er mange og planene store, men det koster penger. Vi tar en ting av gangen. Nå håper vi å få til en internett-kafé i en av kjellerne våre. Vi har dessuten store tanker om utnyttelse av bakgården vår, men det ligger litt lenger fram i tid. Samtidig er det mange småprosjekter på gang. Akkurat nå er vi i ferd med å bygge opp en liten kopi av hoppbakken i Granåsen, der vi ved hjelp av blant annet en vindtunell skal vise hvordan vind påvirker hopperne, forteller Willmann.

- Lett å bli fascinert

Universitetsavisa treffer tre 10.-klassinger fra Skaun i Vitensenteret. Ingrid Solbakken, Berit Dalen og Eli Figenschow jobber med et prosjekt på skolen om oppfinnelser gjennom tidene. De var meget fornøyd med besøket.

- Det er mange bra oppfinnelser å se på. Forresten ikke bare se, men også røre. Slik er det ikke så mange andre steder. Som regel må du gå og se på ting som er inni glassmontere, og det blir ganske fort kjedelig. Det er lett å bli fascinert av alle de rare tingene, mener Ingrid. De tre jentene kan godt tenke seg en tur til på Vitensenteret, og vil anbefale det som klassetur.

Nettopp slik var det at en av 4.-klassene fra Botngård skole i Bjugn kom til Vitensenteret forrige uke. Klassestyrer Oddveig Winsjansen tok noen telefoner, og ble anbefalt å ta med klassen på senteret. Skal vi dømme etter reaksjonene fra ungene, ble besøket en suksess fra første minutt. -

Det er jo dette som er livet for en fjerdeklassing. Massevis av ting som kan prøves og testes på forskjellige måter. Det er noe mer enn bare å se på en død gjenstand, mener Winsjansen.

Eksperimentklubb i vinterferien

I vinterferieuka åpner Vitensenteret landets første eksperimentklubb for skolebarn. Det er byens femteklassinger som hver dag den uka inviteres til fire timer klubbaktiviteter med teknologisk og naturvitenskapelig innhold. Denne uka skal det handle om papir i alle former og fasonger, og kurset er for lengst fulltegnet.

 


ERIK PRYTZ REITAN (TEKST OG FOTO)