NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

Matte-teater

Matematikk finnes overalt. I hvert fall i år. Nå også på scenen.

Thomasina er for matematikken hva Sofie er for filosofien. Thomasina er hovedkarakteren i Tom Stoppards stykke Arcadia (1993). På lørdag 12. februar vil utdrag av stykket bli vist på Studentersamfundet.

Metamatte

Førstkommende Lørdagsmøte er, i likhet med året 2000, viet matematikken. Ikke i form av et foredrag, innledere og utregninger framvist på overhead, men matte i form av teater. Med Arcadia formidler Stoppard kaos iscenesatt som matematiske problemstillinger og spørsmål, på en underholdende og ganske sprø måte.

Det vil i denne framførelsen komme til et ekstra element. En karakter som egentlig ikke står på Stoppards rolleliste, vil stå på scenen, nemlig matteprofessor Johan Aarnes. Han vil tre inn hist og her i stykket og kommentere de mest essensielle matematiske problemene som Arcadia tar opp ? spørsmål som Thomasina stiller.

Arcadia er skrevet av en av Englands mest kjente samtidsdramtikere, Tom Stoppard. Foruten å ha skrevet manus til filmen Shakespeare in love, og en rekke stykker for både tv og radio, er han kanskje mest kjent for det vanvittig morsomme stykket Rosencrantz and Guildenstern are Dead (1966).

Sex og matte

Stykket blander to fiksjonsnivå, ett fra 1800-tallet og ett fra vår tid. Dette gir en morsom effekt. Thomasina er ei intelligent jente som vi møter først som trettenåring, så møter vi henne som syttenåring. Hun interesserer seg for alt og spør og graver. Hvorfor blir rispudding rosa, hvorfor er gullfisker så uforutsigbare, og eksisterer egentlig tilfeldigheter?

- Her er også en interessant kobling mellom sex og matte, sier regissør Svein Erik Skøyen.

Han opplevde at da ensemblet framførte det for én uke siden, for politikere, mattelærere og skoleelever, lo alle ? bare på forskjellige steder.

Etter stykket vil en filosof, en matematikkprofessor og en fysikkprofessor diskutere matematikkens og verdens forunderligheter. Et lørdagsmøte utenom det vanlige.


KAREN ANNE OKSTAD