NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
År 2000

Nedtellingen til år 2000 har forlengst begynt. Når man ser bort fra eventuelle selvforskyldte dataproblemer knyttet til overgangen til neste århundre, så kan man spørre: hvorfor i det hele tatt bry seg? Det skjer ikke mer dramatisk på dette punkt i tidens strøm enn det som skjer akkurat nå, i det øyeblikk dette leses. Ja, i visse deler av verden opererer man med en annen tidsregning, slik at dette angår ikke en gang alle mennesker på vår klode. Så langt det prosaiske og det snusfornuftige.

Vi feirer de runde år som personer og som institusjoner. Tusenårsmarkeringen for Trondheim viser at dette kan skape fellesskap, gi opplevelser utenom det dagligdagse og skape nye referanserammer. Jubileer gir også anledning til å stoppe opp et øyeblikk, til å reflektere om fortid og fremtid. Hvorledes har vi kommet dit vi er nå, som er vårt ståsted? Viktigere er likevel fremtiden: hvor vil vi gå? Vi kjenner alle den tidligere ordførers bilde om at uten Trondheim og Trøndelag ville Norgeshistorien bare bestå av permene. Det vil bli skrevet historiebøker også i fremtiden. Vi skal alle bidra til innholdet mellom permene. Men hva ønsker vi skal stå der?

La oss ved NTNU bruke noe tid det året som kommer, til å reflektere over vår fortid og den fremtid vi ser for oss: for NTNU, for Trondheim, for Norge og for vår klode. Hvilke utviklingstrender og muligheter ser vi ut fra våre ståsteder? Hva er de spesifikke bidrag vi kan gi, lokalt og globalt? Resultatet av våre funderinger kan vi gå ut og fortelle verden i år 2000. Med dette er denne utfordringen gitt til alle miljøer ved NTNU. Fakulteter og institutter, avdelinger og seksjoner, organisasjoner og lag, studenter og ansatte, Pirum og Candiss...

Hvordan gjennomføre det? Kom med ideer: Seminarer, foredrag, en bok, videoer, utstillinger, et tenke- og idébygg... Ett krav må være at det har verdi ut over år 2000. Det skal være med å skape vår fremtid. Derfor er det naturlig at vi knytter det til arbeidet med vår strategiske plan.
 


Emil Spjøtvoll
rektor