NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Universitetsavisa™

banker på hos 

Anders Kofod-Petersen

Yrke: Avdelingsingeniør og hovedfagsstudent
ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap

Alder: 24 år

Sivilstand: Samboer, ett barn

Bosted: Fagerheim

Som i så mange andre tilfeller står det en kvinne bak: Anders Kofod-Petersen var godt i gang med sine datastudier ved Københavns universitetet, da han møtte ei jente fra Trondheim. Det var for fire år siden, og nå er han godt i gang med hovedfaget på data, samtidig som han har ansvaret for å drive Unix-systemet på universitetet. Naturligvis er Anders opptatt av år 2000-problematikken, men kanskje på en litt annen måte enn det skrekkbildet mediene formidler:

- Jeg tror nok at omkostningene ved at det skapes en panikkstemning, langt overgår de reelle problemene, sier den nøkterne dansken.

Samtidig innrømmer dataeksperten Anders at datakonsulentbransjen, som selger sin ekspertise dyrt, nok har en egeninteresse av at det skapes en panikkartet stemning.

- Uten at jeg dermed har sagt at det er datakonsulentene som har skapt denne stemningen, forter han seg å legge til.

- Hvor mange fly kommer til ramle rett ned fra himmelen når vi går inn det nye årtusen?

- Ingen, er mitt tips. Store bedrifter og institusjoner har allerede tatt sine forholdsregler, og jeg tror ikke konsekvensene blir store. Om folk derimot styrter til banken for å ta ut pengene sine, innløse aksjefond osv, vil det få samfunnsmessige konsekvenser. Men problemene er jo ikke reelle, de er innbilte fordi det er skapt en krisestemning.

- Hovedfagstudenter i data er ettertraktet på arbeidsmarkedet?

- Ja. Men jeg vil nok ikke ut i det private næringsliv på noen år ennå. Når jeg er ferdig med hovedfaget om ett år, vil jeg satse på et doktorgradsstipend. Jeg kunne gjerne tenke meg England. Og etter det vil jeg gjerne fortsette å jobbe på et universitet. Jeg setter stor pris på friheten til å kunne tilrettelegge mitt eget arbeid, til å kunne forske og å slippe byråkratiet.

- Du har ikke en instituttsyrer i magen?

- Definitivt ikke!

- Hva er den største forskjellen på å vær datastudent i København og i Trondheim?

- Det er kanskje litt friere å studere i Danmark, det er færre eksamener og faste opplegg. Dessuten synes jeg vi dansker er flinkere til å unngå engelske ord og uttrykk - noe som lett tar overhånd i datamiljøet. Men det kan naturligvis i første rekke skyldes de proffene jeg hadde. Det var en konservativ gjeng. Konservativ i positiv forstand, altså.

- Har du ski?

- Ja, faktisk. Langrennsski. Nå er jeg nok ikke den beste i løypa, men muligens den best kledte.
 

EINAR MYRENGET