NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

Pris for optimalt dataprodukt

NTNU-student til topps i stipendkonkurranse. Blir «lib-box'en» framtidas lomme-PC?

Tenk deg en kjekk, liten datamaskin i lommebokformat; en som holder rede på avtalene og kontaktene dine, som du telefonerer og «chatter» med, betaler regninger og sender post med, laster ned

Omtrent så stor som dette, men atskillig flatere, har Anita Iren Oppedal tenkt seg at lib-box'en burde være

nettinformasjon og litteratur på,- og som du samtidig kan bruke som radio og som CD- og videospiller. Tenk deg videre at maskinen selv katalogiserer og ordner all informasjon etter en lagringsprofil som du selv har utarbeidet. Og tenk deg til slutt at hver og en av disse funksjonene kan kjøpes separat over disk, i form av mikrochips, slik at du ikke behøver å forholde deg til eller betale for flere enn akkurat de du trenger.

Da har du en «lib-box». Den er foreløpig en ren fiksjon, men kvinnen bak ideen om den, hovedfagstudent Anita Iren Oppedal ved NTNUs Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap, er ikke i tvil om at noe liknende før eller siden vil dukke opp på markedet. Nylig mottok hun 10 000 kroner fra konsulentfirmaet Tieto Enator for ideen. Oppedal var én av de fire vinnerne i firmaets stipendkonkurranse «Jentespranget 1999», der oppgaven lød «Hva er det optimale soft/ hardware produkt for kvinner?»

Det kom 100 bidrag til konkurransen.

Modulbasert

Nå tror ikke Anita Iren Oppedal at «det optimale produkt» i det hele tatt eksisterer, verken for kvinner eller for menn. Men hun mener likevel det er fullt mulig å utvikle et produkt som kan passe spesielt godt til den norske gjennomsnittskvinnen.

- Undersøkelser viser at gutter og jenter tenker forskjellig og bruker teknologi på ulike måter. Jentene er mest opptatt av nytteperspektivet, mindre av det tekniske. At maskiner og systemer først og fremst skal kunne lette både små og store oppgaver i det daglige arbeidet, til beste for menneskene og samfunnet, forklarer Oppedal.

Hun ville derfor fokusere jenters behov i nåtid, også behovet for underholdning og for god design, blande det med litt spådommer, spe på med litt usikkerhet, og forsøke å integrere dette i et tenkt produkt. Resultatet ble altså «lib-box», et kompakt multimediesystem bygd opp på moduler som kan kjøpes etter behov: filofax, mailbox, mobiltelefon, notisbok, lydbøker, videosnutter, CD-avspilling, nettfunksjon, radiofunksjon, betalingstjeneste og «chatte»funksjon. - Som tilbehør tenker jeg meg en digital penn med skanner-, lese- og skrivefunksjon, tastatur og hodetelefoner. Lib-box'en skal også kunne kommunisere digitalt med alle mulige digitale verktøy, sier hun.

Av konkurransens vinnere var det bare Oppedal som skisserte et produkt som omfattet både hardware og software. Ideen skal ikke nødvendigvis settes ut i livet med det aller første, men Anita Iren Oppdal mener selv at et slikt produkt ligger godt innenfor det muliges rammer, og at det absolutt vil ha livets rett.


TEKST OG FOTO: LISA OLSTAD