NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

Student politianmeldt for forfalskning av vitnemål

En fremmedspråklig student er mistenkt for å ha forfalsket et eksamensvitnemål fra Dragvoll for å komme inn på medisinstudiet ved NTNU. Forholdet er politianmeldt.

Den utenlandske studenten hadde deler av utdanningen sin fra Filippinene, men kommer selv fra et annet land i samme region. Han søkte om opptak ved medisinstudiet i fjor høst. Det viste seg imidlertid at et eksamensvitnemål var klusset med. Vitnemålet var fra et norskkurs som gis ved NTNU på Dragvoll. Forholdet ble avslørt og anmeldt til politiet, og er nå under etterforskning.

Alle fremmedspråklige studenter må avlegge eksamen i norsk, trinn 3, før de får studieadgang ved norske universiteter. Det hadde denne studenten ikke klart. I følge May Britt Kjelsaas ved Det medisinske fakultet og Gry Alterskjær ved Internasjonal seksjon er det andre gang NTNU anmelder samme student for dokumentforfalskning. Også året før, i 1998, ble vedkommende politianmeldt for forfalskning av vitnemål i den hensikt å skaffe seg adgang til medisinstudiet. Den gang ble han frikjent på grunn av manglende bevis. Denne gang mener imidlertid Opptakssentralen på medisin at man har sikre kort på handa. Det lyktes de ansatte ved Studieavdelingens internasjonal seksjon, NTNU, å skaffe til veie originaldokumentet som det er klusset med. Dette dokumentet viser at studenten ikke har bestått den eksamenen vitnemålet viser til.

Det hører til sjeldenhetene at samme student anmeldes for samme forhold flere ganger. Men det er ikke uvanlig at studenter prøver seg på forfalskning av vitnemål for å skaffe seg studieadgang. Kjelsaas forteller at man har opplevd flere forsøk de senere år. Ved et annet tilfelle i fjor prøvde en student fra et latinamerikansk land å forfalske en karakter.

- Frykter du at det skjer flere svindelforsøk enn de dere avslører?

- Jeg tror ikke noen kommer seg forbi oss. Vi krever at originaldokumentene forevises før de får lov til å begynne å studere. Disse dokumentene granskes grundig, sier Kjelsaas.

Hun presiserer at selv om tilfellet som omtales her, dreier seg om en utenlandsk student, opplever man også at norske studenter prøver å lure seg inn.

Kjøper doktorgrader

Alterskjær beretter også om forsøk på å skaffe adgang via «the Diploma Mill» - kjøp av akademiske grader. Universitetsavisa har vært i telefonisk kontakt med en person i det såkalte «Harrington University» i London. Vedkommende presenterer seg som Jack Cooper, og forteller at en doktorgrad koster 1200 pund. Ingen dokumentasjon er nødvendig. Cooper presiserer at beløpet hovedsakelig går til å vedlikeholde et 'backupsystem'.

- Hvem som helst kan lage et fancy vitnemål via en skanner og en fargekopimaskin. Vi tilbyr imidlertid en e-postadresse og et telefonnummer som de du viser dokumentet til, kan ringe for å få bekreftet vitnemålets validitet, sier Cooper.

«Harrington University» har imidlertid ingen nettadresse mistenksomme dokumentgranskere kan oppsøke. Det har derimot «Trinity college & University». Det finnes et ekte Trinity College som det falske Trinity har lagt seg opptil i håp om å lure dokumentgranskerne.


Hjemmesidene til Trinity College University... som altså ikke er noe ordentlig universitet.

Alterskjær forteller at en brite forsøkte å lure seg til tittelen «sivilingeniør» for en tid tilbake. Briten leverte inn en formell søknad høsten 1998 om «rett til bruk av tittelen sivilingeniør», og han la ved eksamenspapirer fra «Trinity College & University» som dokumentasjon.

- Vi avslo søknaden hans, men kunne ikke anmelde ham til politiet, forteller Alterskjær.

Grunnen er enkel: Det er ikke snakk om forfalskning, «Trinity College & University» eksisterer, det er bare ikke en ordentlig utdanningsinstitusjon. Folkene bak dette foretaket har spredt aktivitetene sine til tre ulike land, for å omgå lokal lovgivning. Telefonnummeret er britisk. De kan godt operere ut fra Storbritannia, så lenge de ikke viser til et britisk universitet. Foretaket er videre registrert i USA. Vitnemålet er derimot utstedt i Spania. Det var det siste som fikk de ansatte ved internasjonal seksjon til å fatte mistanke.

- Denne aktiviteten er pill råtten. Det fører til at vi må bruke svært mye tid til å granske absolutt all dokumentasjon svært nøye - fordi vi vet at det hvert år er noen som prøver seg, selv om de aller fleste har rent mel i posen, sier Gry Alterskjær.

Straff

Å benytte et falskt vitnemål ved opptak til studier vil kunne straffes med bøter eller fengsel inntil fire år. Det skal imidlertid mye til før man må inn til soning for slike forhold.

- Universitetets egne sanksjoner går i første rekke på annullering av eksamen, dersom man først i ettertid oppdager at studieadgang er skjedd med falske vitnemål. Studenten kan også bli utestengt i inntil ett år, forteller juridisk førstekonsulent Anne Marie Snekvik ved universitetsdirektørens kontor.


TORE OKSHOLEN